back to top
vasárnap, június 23, 2024

Még egy hely kiadó az IndyCar idei mezőnyében

Dátum:

Megosztás:

Alig két hét van hátra a szezonkezdetig, de még nem teljes az IndyCar idei pilótáinak listája. A 26 állandó induló autóból egynél még kérdéses a pilóták kiléte.

- Reklám -

2022-re több utcai/ovál versenyzői párosítás megszűnt. Jimmie Johnson és Romain Grosjean második évükben bevállalják a teljes szezont. Míg Conor Daly a Carlin kivonulása után végre egy csapatnál teljesíti majd az összes versenyt.

- Reklám -

Ezzel Pietro Fittipaldi ismét kikerült az IndyCar vérkeringéséből, a másik két oválpályás pilóta, Tony Kanaan és Ed Carpenter egy-egy extra autót azért így is kapnak majd az Indy 500-ra.

Az egyszeri (vagy Montoya esetében kétszeri) indulók mellett mindenki teljes szezont fut, egy pilótát kivéve: Tatiana Calderónt.

- Reklám -

Az A.J. Foytnál a harmadik, 11-es számú autót tavaly csak alkalmanként használták, idén azonban a ROKiT szponzorációjának köszönhetően kibővítették a programját. A kolumbiai hölgy viszont csak a utcai és épített pályás versenyeket vállalja, így a további 5 futamra kiadó az ülés.

Több forrás is szinte tényként kezeli, hogy a tavalyi Indy 500-on a velük induló JR Hildebrand kap majd lehetőséget, de a csapat ezt még nem erősítette meg.

Ami az Indy 500-at illeti, a lehetséges 36-ból már 31-nél tart a hivatalos számláló, a crash.net szerint azonban Marco Andretti egy ötödik autót kap majd a versenyre családi csapatától. Az Andretti azonban akár egy hatodik autót is indíthat (a tavalyi pilótájukkal, Hunter-Reay-jel vagy Hinchliffe-fel), amennyiben a hondás helyekre nem tart igényt a Dale Coyne Racing.

Ezenkívül a tavalyi egyenlőségi akció, a Paretta Motorsport tűnik esélyesnek a nevezésre Simona de Silvestróval. Hasonlóan számolni kell a tavaly is próbálkozó Top Gun Racinggel, akik a tél folyamán különváltak a karosszériát birtokló RC Enersontól. A Marotti Autosport pedig akár a Foyttal közösen indítana autót.

Cusick Motorsports nem tudott idén motorbeszállítót szerezni, de Stefan Wilson személyében már van is pilótájuk, és jövőre már ott lennének a mezőnyben.

A sok újonc miatt a fent említettek mellett elég sok tavalyi pilóta került az IndyCar kispadjára, akikből ezek a kiscsapatok vagy a még érkező szponzorok válogathatnak. Ilyen például Sébastien Bourdais és Ed Jones mellett a tavaly részleges programot futó Max Chilton, illetve a 11-es korábbi gazdája, Charlie Kimball.

Csapat # Pilóta
A.J.Foyt
Enterprises
C
4 🇨🇦 Dalton Kellett
14 🇺🇸 Kyle Kirkwood (R)
11 🇨🇴 Tatiana Calderón (R)
Andretti
Autosport
H
26 🇺🇸 Colton Herta
27 🇺🇸 Alexander Rossi
28 🇫🇷 Romain Grosjean
29 🇨🇦 Devlin DeFrancesco (R)
Dale Coyne Racing
H
18 🇺🇸 David Malukas
51 🇯🇵 Takuma Sato
Ed Carpenter
Racing
C
20 🇺🇸 Conor Daly
21 🇳🇱 Rinus Veekay
Chip Ganassi
Racing
H
8 🇸🇪 Marcus Ericsson
9 🇳🇿 Scott Dixon
10 🇪🇸 Álex Palou
48 🇺🇸 Jimmie Johnson
Juncos Hollinger Racing C 77 🇬🇧 Callum Ilott (R)
Arrow
McLaren SP
C
5 🇲🇽 Patricio O’Ward
7 🇸🇪 Felix Rosenqvist
Meyer Shank
Racing
H
06 🇧🇷 Hélio Castroneves
60 🇫🇷 Simon Pagenaud
Team
Penske
C
2 🇺🇸 Josef Newgarden
3 🇦🇺 Scott McLaughlin
12 🇦🇺 Will Power
Rahal Letterman
Lanigan Racing
H
15 🇺🇸 Graham Rahal
30 🇩🇰 Christian Lundgaard (R)
45 🇬🇧 Jack Harvey
További Indy 500-as autók:
Arrow McLaren SP C 6 🇨🇴 Juan Pablo Montoya
Chip Ganassi Racing H ? 🇧🇷 Tony Kanaan
Ed Carpenter Racing C ? 🇺🇸 Ed Carpenter
Dreyer & Reinbold
Racing
C
23 🇺🇸 Santino Ferrucci
24 🇺🇸 Sage Karam