vasárnap, április 21, 2024

Új utat követ az IndyCar a nevelőszériákat illetően

Dátum:

Megosztás:

Miután 2022-ben a Penske Entertainment vette át a széria irányítását, az Indy Lights egy következő változáson is átesik, ugyanis ezentúl Indy NXT lesz a sorozat neve.

- Reklám -

Egy másik nagy változás lesz, hogy a Road to Indy sorozatok gumibeszállítójától, a Cooper Tyrestől is elköszönnek, ezentúl az anyasorozatot követik majd a Firestone-nal. A gumimárka ráadásul névadó szponzora is lesz a sorozatnak.

- Reklám -

Ugyan a koronavírus és az azt megelőző időszak megtépázta a mezőnyt, a The Race szerint jövőre már akár 20 autó is indulhat majd. Szemben az idei 11-gyel.

Egy már biztos: Joshua Pierson ott lesz a rajtrácson, de rajta kívül a W Series bajnok Jamie Chadwicket is összeboronálták már egy üléssel.

A Indy Lights is opció lehet Chadwick számára

- Reklám -

A legnagyobb problémát a pénzdíjak jelentették idén. Bár a Penske azt ígérte nagyobb forrást biztosít majd a nevelőszériának, ez azonban nem történt meg.

Eddig 1,2 millió dollárt kapott a bajnok, valamint 3 garantált IndyCar indulást és lehetőséget az Indy 500-on is. Ehhez képest az idei győztes, Linus Lundqvist csak félmilliót tehetett félre, a többi a csapatok kisebb eredményeit díjazta.

Bár elvileg januárban jelentették be a változtatásokat, ennek a pilóták egy része nem volt tudatában egészen az idei szezon végéig.

Így hiába dominálta a szezont a svéd pilóta, szinte esélytelen, hogy összeszedjen egy IndyCar üléshez szükséges támogatást.

Ami a 2023-as bejelentést illeti, nem hoztak nyilvánosságra adatokat a pénzdíjakról.

Azért így sem esélytelen: Benjamin Pedersen például a HMD Motorsportsnak köszönhetően bemutatkozhat majd az A.J.Foyt Racing színeiben.

Jövőre is 14 versenyből áll majd a menetrend, ebből három dupla hétvége lesz. A helyszínek és dátumok az IndyCar versenynaptárát követik majd le. Az egyetlen új helyszín a Detroit belvárosában lévő utcai pálya lesz.

A Road to Indy gyűjtő elnevezést felváltotta az UFS Pro Championships. Ez az USF Pro 2000-et (korábban Indy Pro 2000), az USF2000-et és az USF Juniort foglalja majd magában.