szombat, április 20, 2024

Brown: két IndyCar pilóta is szerepelhet F1-es szabadedzéseken

Dátum:

Megosztás:

Idén minden F1-es csapat köteles a szabadedzéseken, egy-egy újoncot indítani, a McLaren igazgattója, Zak Brown pedig az IndyCar mezőnyéből oldaná meg ezt, ráadásul két jelöltjük is van.

- Reklám -

Mivel tavaly pilótája Pato O’Ward győzni tudott Texasban, Zak Brown biztosított neki egy F1-es tesztet, Abu Dhabiban. Arra, hogy a mexikói egy versenyhétvégén is szerepelhetne-e, így felelt:

- Reklám -

„Még nem döntöttük el, kit alkalmazunk, de ő mindenképp jelölt. Amikor valakit az F1 közelébe engedünk, az már arról is fog szólni, hogyan teljesítenek, ezért akarjuk őket egy F1-es autóban is tesztelni.

Az, hogy itt nyernek, az egy dolog, de minket inkább az érdekel, hogyan teljesítenek ott, Landóhoz [Norris], Danielhez [Ricciardo] és a többi pilótához képest.”

- Reklám -

Bár korábban úgy nyilatkozott, O’Ward dolgát egy IndyCar bajnoki cím könnyítené meg legjobban az F1-be vezető úton, kijelentette, jövőre biztos nem fogja alkalmazni, hiszen mindkét pilótájának már van szerződése 2023-re is.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerú, Brown sejtelmesen megjegyezte „van egy második jelölt is ebben a paddockban”.

A The Race szerint nem másról, mint Colton Hertáról beszélt. Az amerikai már korábbam elismerte érdeklődését az F1 iránt, és Andretti potenciális csapatának is ő lenne a vezéralakja. Ráadásul 2020-ben a McLarennel is kapcsolatban volt, mielőtt aláírt volna az Andrettivel.

A két csapat eze felül több helyen is együttműködik. Zak Brown csapatával, a United Autosports-szal az Extreme E-ben és az ausztrál Supercarsban is egy entitást alkotnak. Ráadásul az amerikai üzletember bele is fektetett Andretti csapatába.

A kérdésre azonban, hogy ténylegesen Herta-e a másik jelölt, nem érkezett egyértelmű válasz:

„Colton nagyon jó.” – ismerte el mosolyogva Brown. – „Nagyon jó. Eddig nagyon lenyűgöző teljesítményt nyújtott. Ha [Michael Andretti] szépen megkér…”

Mindketten azonban körülbelül csak 30 licenszponttal rendelkeznek a szükséges 40-ből. További 10-et azonban (jó IndyCar eredmények mellett) akár F1-es szabadedzésekkel is szerezhetnek. Kettejük közül Herta azonban még csak szimulátoron vezetett királykategóriás autót.

Andretti annyit mondott a feltételezésre, hogy IndyCar pilótája a McLarennel gyakorolna, hogy: „majd meglátjuk”.

Mindenesetre ők ketten a Daytonai 24 órást már megnyerték csapattársakként, és az Andretti terve bejön az F1-ben, akkor szüksége lehet egy második pilótára is…