back to top
vasárnap, június 23, 2024

Herta nem volt biztos benne, hogy összejön a győzelmet érő előzése

Dátum:

Megosztás:

Colton Herta kijelentette, hogy amikor második helyen hagyta el a pitet az utolsó kiállásnál, akkor nem volt biztos a győzelem esélyében.

- Reklám -

Herta az IndyCar riválisával és korábbi Indy Lights csapattársával, Pato O’Warddal, új IndyCar csapattársával, Devlin DeFrancescóval és Eric Lux-szal állt rajthoz a #81-es DragonSpeed Oreca-Gibsonban.

- Reklám -

Bár ez volt a negyedik alkalom, hogy elindult a rangos versenyen – és a debütálásán nyert is a BMW-vel – mégis fontos győzelem ez, hiszen prototípussal még nem nyert.

A kvartett együttes erőfeszítéseinek – és az ügyes stratégiának – köszönhetően három kör hátrányból jött vissza a csapat az LMP2 mezőny elejére.

- Reklám -

Nemcsak, hogy visszajöttek, de fél perccel vezették a kategóriát, azonban szűk két órával a vége előtt egy megpördült, és lefulladt GTD-autó miatt kijött a safety car a Daytonai 24 óráson.

Ez eltüntette a DragonSpeed előnyét, és a Tower Motorsports az újraindításnál Herta nyomába eredt.

Herta fokozatosan elhúzott, de 50 perccel a vége előtt egy újabb sárga jelzés érkezett egy lerobbant LMP3-as autó miatt.

Ezt követő boxkiállás során a Tower Motorsport úgy döntött, nem cserélnek kerekeket az autón, így Deletraz Herta elé került.

Az utolsó újraindításnál úgy tűnt, az IndyCar fiatal csillagának még azért is meg kell küzdenie, hogy megtartja második helyét a PR1 Mathiasen és a Racing Team Nederland előtt.

Azonban Herta megtalálta a tempóját, és Deletraz nyomába eredt.

Tudtam, hogy több tapadásom lesz a végén. De ezekkel az autókkal elég nehéz előzni, különösen a buszmegálló (Le Mans sikán – a szerk.) miatt. Nagyon sokat veszítünk ott a szélárnyékban.

Eltartott néhány próbálkozásig, és nem is sikerült közel kerülnöm, azonban kaptam egy kis segítséget a forgalomtól…” – mondta a DragonSpeed versenyzője a Motorsport.com-nak.

Mindig egyfajta adok-kapok volt a forgalommal. A legtöbbször a buszmegálló volt a kulcs, hiszen ott ha bekerülsz egy autó mögé, akkor sokat veszítesz. Végül akkor lett esélyem az előzésre, amikor Deletraz járt pórul emiatt.

A rettegett buszmegállóban nyerte meg a DragonSpeed a versenyt
Fotó: LAT Images Courtesy of IMSA

Az előzés, ami megnyerte a versenyt Herta és a Dragonspeed számára

Az IndyCarban az Andretti Autorsportnál versenyző Herta aztán egy bátor manőverrel megelőzte riválisát.

Megpróbált egy kis távolságot hagyni a GT autóhoz képest a bejáraton, hogy aztán jobb legyen a kijárata (a buszmegállóból – a szerk.). Ezt azonban én ki tudtam használni, és egy késői féktávval beestem mellé.

Nem voltam biztos benne, hogy sikerülni fog. Tudtam, hogy szükségem lesz egy kis segítségre a forgalomban. Tudtam, hogy nehéz lesz elmenni mellette. De szerencsénk volt a forgalommal.

Herta merész előzésével a sikánba érve Deletraznak nem maradt hely, hogy a fű használata nélkül átjusson a sikánon, és az autó elég lendületet vesztett ahhoz, hogy a Nederland autója is megelőzze, és megszerezze a második helyet.

Arra a kérdésre, hogy elkeseredett-e, amikor a DragonSpeed autója három kör hátrányban volt, Herta így válaszolt:

Nem hiszem, hogy bárki is az lenne, hiszen tudja, hogy 16 óra van hátra, és 61 autóval bármi megtörténhet, és valószínűleg egy csomó sárga zászló lesz. Ilyenkor persze vissza lehet venni a köröket. Nem aggódtam.

És, hogy mi a legnehezebb a Daytonai 24 órásban? „Ez egy mentális játék… és nem sokat alszol szóval fáradt vagy. Ennek ellenére nagyon szórakoztató volt.

Nagyon király volt, hogy egy prototípussal, és ezzel a csapattal versenyezhettem. Nem ismertem Ericet a versenyhétvége előtt, de örülök, hogy legalább egyszer együtt csapathattuk. Nagyon jó és gyors srác.

Devlint és Patot régóta ismerem, és hamarosan versenyezni fogok ellenük. De nagyon jó móka volt együtt menni. Csodálatos érzés a prototípus bemutatkozásomon nyerni. Micsoda csapat!