szombat, április 20, 2024

Chastain sokáig fel sem fogta, hogy tavaly örökre beírta magát a NASCAR-történelmébe

Dátum:

Megosztás:

Nincs olyan NASCAR-szurkoló, aki ne hallott volna már a „Hail Melon” nevet kapó legendás manőverről, amelyet Ross Chastain hajtott végre a tavalyi szezonban. A pilóta sokáig nem értette, hogy mekkora jelentősége volt tettének, ma azonban már tisztában van vele, hogy ezzel örökre beírta magát a történelemkönyvekbe. A megmozdulás egy éves évfordulója előtt Chastain mellett Denny Hamlin és Kyle Larson is megosztotta az emlékeit arról a bizonyos Martinsville-i utolsó körről.

- Reklám -

Ross Chastain 2022. október 30-án örökre beírta magát a NASCAR-legendáriumába, amikor végrehajtotta a „Hail Melon” néven elhíresült manőverét. Az előző szezonból már csak egy futam volt hátra, amikor Martinsville-be érkezett a mezőny. Az itt megrendezett futamon jött el Chastain nagy pillanata: a verseny utolsó két kanyarjához érve a pilóta nem vette le a gázról a lábát, és így a falra tapadva előzte meg több vetélytársát. Chastain ezzel a manőverrel jutott be a Cup Series tavalyi idényének döntőjébe, ahol végül a harmadik végzett.

VIDEÓ: Chastain manővere – minden kameraállásból

- Reklám -

Nem az járt a Trackhouse versenyzőjének fejében azon az őszi napon, hogy beírja a nevét a történelemkönyvekbe – ő egyszerűen csak szeretett volna küzdeni az bajnoki címért –, ezért talán nem is annyira meglepő, hogy sokáig fel sem fogta, hogy mekkora jelentősége volt cselekedetének. „Miközben hazafelé autóztunk, megálltunk Walkertownban, valahol Martinsville-től délre, úton Charlotte felé, és beültünk enni egy Waffle House-ba [amerikai gyorsétteremlánc]. Nevetve beszélgettünk a dologról, de visszanézve akkor [még] nem fogtuk fel [a jelentőségét]” – mondta el nemrég a 30 éves pilóta.

- Reklám -

Idén márciusban azonban megváltozott a floridai pilóta hozzáállása, amikor a Martinsville Speedway tulajdonos meginvitálta a pályára, hogy ott közösen mentsék meg az örökkévalóság számára a Chastain által megsértett faldarabot.

„Igazából nekem addig nem esett le, ameddig vissza nem mentem a fal [megfelelő szakaszának] eltávolítására, amelyre Mr. Campbell [Clay Campbell, a pálya elnöke] hívott meg. Egy Kubota [márkájú] géppel kivettük a fal középső részét, éppen ott, ahol a Martinsville felirat szerepel rajta. A darabot [Campbell] nekünk adta, és ezeket a Hail Melon autóval együtt Justin [Marks, a Trackhouse Racing tulajdonosa] őrizte meg.”

„Amikor kivettem azt a darabot a falból, akkor ütött meg igazán, akkor tudatosult bennem, hogy emiatt örökre emlékezni fognak rám. Ez [a gondolat] csak még édesebbé tette az idei győzelmemet Nashville-ben, amit ez után arattam – mivel olyan volt, mintha egy harmadik elsőség lett volna 2022-ben –, de nem akarom azt, hogy [csak] ennyi maradjon az örökségem. Még több versenyt akarok nyerni, és mindenért megharcolni, amiért csak tudunk.”

Chastain klasszikussá nemesedett megmozdulása amely soha többé nem ismétlődhet meg a NASCAR-szurkolók nagy részének elnyerte a tetszését, Denny Hamlin azonban valószínűleg nem örömmel gondolt vissza arra az utolsó körre, hiszen a wallride – amelyet egyébként nem a Trackhouse pilótája próbált ki először élesben miatt vesztette el az esélyt a bajnoki címért való küzdelemre. Nemrég a Joe Gibbs Racing versenyzője is elmondta, hogy ő hogyan emlékszik az akkor történtekre.

Az eredeti és az elfeledett wallride: nem csak Chastain próbált a falon előzni

„Chris [Gabehart, Hamlin csapatfőnöke] mondta nekem, hogy hány hellyel kell még előrébb jönnünk [a továbbjutás bebiztosításához] a következő pár körben. Emlékszem, hogy amikor Brad [Keselowski] ellen küzdöttünk a hátsó egyenesben, akkor azt mondta, hogy két pont előnyben vagyunk [az első kiesővel szemben]. Ekkor már nem hittem, hogy szükségünk lenne további kockázat vállalására, de hát igen, végül kiestünk. Az egyetlen, amire emlékszem, hogy ő [Chastain] mellettem volt a legvégén.”

A „Hail Melon” nevet pont Gabehart adta a manővernek, amikor ezzel a szóval írta le („got Hail-Melon-ed”) pilótája kiesését a rájátszásból. A megnevezés alapja az amerikai fociból származik, hiszen ebben a sportban „Hail Marynek” hívják az utolsó pillanatokban, nagy távolságról, és leginkább csak a szerencsében bízva megeresztett passzkísérleteket, amellyel az eredményt szeretné megváltoztatni a hátrányban lévő, de támadó csapat. A videón az egyetemi amerikai foci világából látható egy sikeres „Hail Mary”, de az NFL összeállítását is csak ajánlani tudom a téma iránt érdeklődőknek. A „Melon” pedig a dinnye angol neve, ennek apropója, hogy Chastain családja több generáción átívelően ennek a zöldségnek a termesztésével foglalkozik, amiről a versenyző a győzelmei ünneplésekor sem szokott megfeledkezni.

Kyle Larson – aki a második helyet tudta elhozni arról a futamról – más aspektusát emelte ki a manővernek, a tavalyi bajnok szerint elkerülhetetlen, hogy ne erről legyen majd szó minden Martinsville-i verseny előtt.

Sokszor belenézel a tükrödbe, hogy lásd milyen közel van a mögötted jövő, és emlékszem, hogy így vettem észre, hogy valami furcsa dolog történik… mintha a négyes kanyarból való kijövetel után egy új autó tűnt volna fel a visszapillantómban, szóval ez az összes, amit fel tudok idézni. Aztán láttuk az ismétlést, meg minden. Valóban őrületes volt, és biztos vagyok abban, hogy még több millió alkalommal fogjuk még látni azt a felvételt, amikor egy Martinsville-i fordulóhoz közeledünk, de igen, az kétségkívül vad volt” – nyilatkozta a Hendrick Motorsports pilótája, aki korábban még sokkal kritikusabb volt a „Hail Melonnal” kapcsolatban.

A versenyzőknek nem tetszett Chastain manővere, szabályváltozást követelnek