back to top
csütörtök, május 30, 2024

Az utolsó DPi mezőny: avagy az IMSA daytonai esélyesei

Dátum:

Megosztás:

Bár a Daytona 500 is nagy értéket képvisel az autósportban, idén is a szokásos 24 órás (IMSA) futammal veszi kezdetét az amerikai szezon.

- Reklám -

Idén utoljára láthatjuk a DPi autókat, mielőtt 2023-ban a Hypercar átveszi az IMSA-ban az uralmat. Íme egy kis összefoglaló a Daytonai 24 órás előtt.

- Reklám -

Miután évekig a Cadillac dominált, tavaly az Acura szerezte meg a győzelmet a márkát váltó Wayne Taylor Racingnek köszönhetően. A WTR-nek ez volt sorozatban a harmadik győzelme Daytonában, ráadásul a negyedik 5 éven belül.

A Mazda kivonulása utáni évben is ez a két márka határozza majd meg a DPi kategória sorsát.

- Reklám -
Ricky Taylor, Filipe Albuquerque, Alexander Rossi, Helio Castroneves, Acura, DPi, IMSA, 500miles.hu
Fotó: Courtesy of IMSA
Acura

A tavalyi győztes csapatban egy változás történt, a másik Acura csapathoz (Meyer Shank Racing) távozó Hélio Castroneves helyére Will Stevens érkezik. A korábbi F1-es pilóta egy ELMS harmadik helyet követően érkezik Amerikába az Endurance Cup futamaira. Egy LMP2-es WEC szezon mellett igyekszik majd megvetni a lábát az IMSA-ban is.

Tayloréknál indul majd a tavalyi Endurance Cup két nyertese, Ricky Taylor és Alexander Rossi. Utóbbi azonban biztosan nem fogja megismételni a bravúrt.

A másik Acurában Castroneves mellett a tavalyi második Pagenaud és a 2021-es harmadik (korábbi Mazda pilóta) Oliver Jarvis kap majd helyet. A WEC tavalyi LMP2-es második helyezettje, Tom Blomqvist csatlakozik hozzájuk.

Scott Dixon, Renger van der Zande, Kevin Magnussen, Ganassi, Cadillas, DPi, IMSA, 500miles.hu
Fotó: Courtesy of IMSA
Cadillac

Az amerikai márka nem kis erősítést szerzett be: mindhárom tavalyi világbajnokot maguknál tudhatják. Kobayashi és López az Endurance Cupban induló Ally Racing autóban kap majd helyet, Mike Conway pedig a Whelennél.

Előbbi az egyik legérdekesebb összeállítás földrajzi szempontból, hiszen a négy versenyző négy különböző kontinensről érkezett.

López első Daytonájára készül, akárcsak a Ganassi kétautósra bövülő programjában résztvevő Marcus Ericsson, illetve a 2021-es IndyCar bajnok Álex Palou.

A JDC-Miller Motorsportsnál Duvalt egy olyan GT-pilóta váltja majd a teljes szezonra, aki tavaly már a Glickenhaus Hypercarját vezette versenykörülmények között: Richard Westbrook.

Apropó, Glickenhaus. A 2021-es IMSA bajnok – jelenleg Whelennél induló – Pipo Derani hivatalos az amerikai márka második autóját vezetni a 2022-es Le Mans-i 24 óráson. Mellé a tavalyi LMP2-es kategória bajnoki második helyezettje, Tristan Nunez ül majd be Conway mellett.

Statisztika

Ami a számokat illeti, kilenc korábbi győztes lesz majd ott a rajtrácson (Kobayashi és Rockenfeller Le Mans-t is nyert), tíz WEC-ben is szereplő pilóta, hét idei IndyCar pilóta (közülük három bajnok), valamint öt korábbi F1-es versenyző.

Egy nagy hiányzó van az IMSA DPi mezőnyéből: a korábbi évek tengerentúli sikerhalmozója, Felipe Nasr. A brazil idén a Porsche/Penske Hypercar autó fejlesztésére koncentrál majd, de ott lesz a GTD Pro mezőnyben.

Jövőre azonban a jelenlegi két márkához a BMW és a Porsche is csatlakozik, és lehet, hogy az Audi is. Igaz, utóbbiak még nem jelentették be terveiket.

Márka Csapat # Pilóták Szezon
Acura
Meyer Shank
Racing
60
🇬🇧 Tom Blomqvist
teljes
🇬🇧 Oliver Jarvis
🇧🇷 Hélio Castroneves endurance
🇫🇷 Simon Pagenaud Daytona
Wayne Taylor
Racing
10
🇵🇹 Filipe Albuquerque
teljes
🇺🇸 Ricky Taylor
🇬🇧 Will Stevens endurance
🇺🇸 Alexander Rossi Daytona
Cadillac
Ally
Cadillac Racing
48
🇺🇸 Jimmie Johnson
endurance
🇩🇪 Mike Rockenfeller
🇯🇵 Kamui Kobayashi
🇦🇷 José María López Daytona
Cadillac
Chip Ganassi
Racing
01
🇫🇷 Sébastien Bourdais
teljes
🇳🇱 Renger van der Zande
🇳🇿 Scott Dixon
Daytona
🇪🇸 Álex Palou
02
🇳🇿 Earl Bamber
teljes
🇬🇧 Alex Lynn
🇩🇰 Kevin Magnussen
Daytona
🇸🇪 Marcus Ericsson
JDC-Miller
Motorsports
5
🇬🇧 Richard Westbrook
teljes
🇫🇷 Tristan Vautier
🇫🇷 Loïc Duval endurance
🇺🇸 Ben Keating Daytona
Whelen Engineering
Racing
31
🇧🇷 Pipo Derani
teljes
🇺🇸 Tristan Nunez
🇬🇧 Mike Conway endurance