back to top
hétfő, július 22, 2024

Nők, akik többszáz lóerőt uralva próbálnak borsot törni a férfiak orra alá

Dátum:

Megosztás:

Kicsit más a kultúra az Atlanti-óceán két oldalán, de egyre több női versenyző található meg a motorsport élvonalában.

- Reklám -

Bár az alapvetően európai szervezők több esetben külön bajnokságokkal (W Series, F1 Academy), vagy kimondott egyenlőségi törekvésekkel (Extreme E) biztosítanak helyet a nőknek, addig Amerikában minden esetben csak egy mezőny létezik a két nem számára.

- Reklám -

IndyCar

Ha minden igaz, idén két hölgy is lesz a mezőnyben: az Indy 500-on Katherine Legge tér majd vissza 10 év után, valamint Simona de Silvestro is – amennyiben sikerült autót találnia – visszatérhet a pályára.

Bajban az IndyCar női csapata

- Reklám -

Legge a DTM mellett a Formula E-ben is megfordult, de főleg sportautózásban tette le a névjegyét, egy viszonylag hosszabb formaautós karrier után. Jelenleg is teljes szezont teljesít az IMSA fő sorozatában egy másik hölggyel osztozva az autón. Legnagyobb eredménye talán a 2018-as bajnoki második hely volt a GTD kategóriában, de korábban a Champ Car nevelőszériájában is végzett harmadik helyen.

De Silvestro is hasonló utat járt be, ő dobogóig is eljutott az IndyCarban, vezetett Forma-1-es autót is és több évet töltött Ausztráliában, a Supercars sorozatban. Tavaly négy versenyen is ott volt a Paretta Autosporttal, de miután idén nem tud nekik technikai segítséget nyújtani eddigi partnerük, az Ed Carpenter Racing, még nem tudni, hol fog indulni.

IMSA

A másik sorozat, ahol a fő bajnokságban szerepelnek nők is, az Egyesült Államok legnagyobb sportautó bajnoksága, az IMSA. Sheena Monk, a már említett Katherine Legge csapattársa végigjárta a létrát, és most először a legmagasabban rangsorolt bajnokságban bizonyíthat.

Rajta kívül a motorsport egyik, hanem legsikeresebb női csapata, az Iron Dames (Sarah Bovy, Rahel Frey, Michelle Gatting és Doriane Pin) szerepel majd a sorozatban. Sarah Bovy tavaly pole-t szerzett az Endurance Világbajnokságon, ezzel írt történelmet, majd az egység dobogóra is tudta váltani a jó rajthelyet.

Rahel Frey, Sarah Bovy, Mihelle Gatting, Iron Dames, FIA WEC, Daytona
Fotó: 2022 Marius Hecker/focuspackmedia.com/FIA WEC

Rahel Frey neve szintén a DTM-ből lehet ismerős, anno Susie Wolff-fal együtt rótták a köröket a német bajnokságban.

Michelle Gatting azon kevesek közé sorolhatja magát, akik bajnokságot tudtak nyerni, 2021-ben a Ferrari Challenge Europe-ban nem talált legyőzőre. A rákövetkező évben őt követte Doriane Pin, aki fiatal kora ellenére már prototípusokkal fog versenyezni, többek között Le Mans-ban is.

NASCAR

Ugyan a Cup Seriesben nem található egyetlen női pilóta sem, a NASCAR sorozataiban sokan fordulnak meg a női versenyzők közül. Az Xfinity Seriesben az ízületi betegség ellenére vezető Natalie Decker az egyetlen résztvevő, de nem egész szezonra kapott ülést. A hölgy ezenkívül ARCA-szezont teljesít majd.

Natalie Decker
Fotó: NERD Focus

Egy szinttel lejjebb, a Truck Seriesben lesz minden futamot teljesítő női versenyző, Hailee Deegan személyében. Az ARCA 2020-as kiírásának harmadik helyezettje jelenleg harmadik teljes szezonját teljesíti a sorozatban. Sokan őt tartják a következő nőnek, aki eljuthat az élkategóriába, erre pedig az egyik legjobb csapatot kapta, úgyhogy nincs kifogás, idén javítania kell eddigi eredményein.

Rajta kívül az 50 éves, botrányokkal tarkított hosszú karriert maga mögött tudó Jennifer Jo Cobb és az eredetileg dirt-ön versenyző, korábban Tony Stewarttal is járó Jessica Friesen vesz majd rész néhány versenyen.