csütörtök, április 18, 2024

Kukába rejtett lopott holmi, rajt előtti kirúgás: egymást érik a botrányok a versenyzőnő karrierjében

Dátum:

Megosztás:

Nem mondhatni, hogy unalmas autóversenyzői karriert futna az amerikai Jennifer Jo Cobb: egyszer a rajt előtt rúgta ki a csapata, máskor berohant a pályára mutogatni az ellenfelének, egyszer pedig ő vádolta meg saját csapatának pilótáját azzal, hogy ellopott egy furgont.

- Reklám -

Az idén nyáron az 50. évét betöltő Cobb életútja nem csupán amiatt kalandos, hogy hölgyként kell helytállnia az alapvetően a férfiak játszóterének számító autósportban, hiszen a NASCAR különböző sorozataiban számos furcsa eset történt vele. Apja, Joe járási szinten versenyzett, Jennifer 1991-ben vágott bele ebbe a hobbiba, majd a 2000-es években alkalmanként a második legrangosabb NASCAR-bajnokságban, a mai Xfinity-ben is indult, említésre méltó sikerek nélkül.

- Reklám -

Először 2011-ben ismerték meg a nevét szélesebb körben, amikor a NASCAR történetének egyik legrosszabb csapattulajdonosánál versenyezve Bristolban a rajt előtt egész egyszerűen kirúgták.

Tíz perccel a verseny előtt szóltak, hogy induljak el és egyből álljak meg, különben fekete zászlóval kiintenek, hogy az autó elkészüljön a kaliforniai futamra. Utána felbontották a szerződésem, vagyis nem fogok versenyezni Kaliforniában” – árulta el a futam közben a közvetítő csatornának. Pedig állítólag ő maga vásárolt gumit az autóra, ami az előző futamon komolyabban megrongálódott, és még nem tudták maradéktalanul helyrehozni. Az volt a terv, hogy nagyon visszafogottan fog versenyezni, nehogy még komolyabb kárt tegyen.

- Reklám -

A csapattulajdonos azt állította, Cobb a szerződést nem teljesítve nem biztosította a motorokat az előző versenyre, ráadásul feljelentette a rendőrségen lopás vádjával. Szerinte Cobb a szerelőgárda vezetőjével együtt autóalkatrészeket tulajdonított el tőle 16 ezer dollár értékben, amiket egy kukába rejtettek. „Szoktam üzletelni versenyautó-alkatrészekkel. Olyan elemeket találtak [a kukában], amiket közvetlenül a polcról emeltek le, még az árcédula is rajtuk volt” – mondta Rick Russell.

„Pucér cirkuszban se látott olyat” az autóversenyző, mint amit a főnöke művelt

Ez olyan, mint amikor egy válásnál az exférj véletlenül magával viszi az exfeleség kedvenc fésűjét, amit közösen használnak” – reagált a vádakra a pilótanő, aki szerint engedélyt kapott a tulajdonostól az említett elemek elszállítására, hogy helyet csináljanak a raktárban.

Ezután saját istálló alapított, itt lett érintett a következő botrányban. 2013-ban megvádolta pilótáját, Mike Harmont, hogy ellopott a csapatától egy furgont. Az eset pikantériája, hogy Cobb és Harmon egy ideig egy párt alkottak, utóbbi az istálló menedzsere is volt.

Most én vagyok a szélvédőjén a rovar, de pár hét múlva a bírósági tárgyaláson jön majd egy nagy szikla” – reagált a lopással vádolt Harmon a gyanúsításra. Cobb végül az ügy ejtését kérvényezte, hogy ne zavarja meg a figyelmét a bírósági eljárás.

Jennifer Jo Cobb
Fotó: NASCAR

A következő vitatott esete 2015-ben történt, szintén a NASCAR második számú kategóriájában, az Xfinity-ben. Doverben egy lekörözésnél kilökte őt a későbbi győztes Tyler Reddick, és Cobb berohant a pályára kinyilvánítani a nemtetszését neki, amikor elhaladt mellette sárga zászló alatt. Ez rendkívül durva szabálysértésnek számított, mert egy másik bajnokságban alig egy éve bekövetkezett egy halálos gázolás ilyesmiből adódóan, ezért kifejezetten figyeltek a tiltására.

Cobb – aki utána másodszor is megpróbált bemenni a pályára, csak a sportbírók feltartották – 5 ezer dolláros büntetést kapott és “próbaidőre” helyezték a versenyzést illetően. „Óriási hibát követtem el – ismerte el utóbb. – Őrületesen bekattantam. Azért voltam dühös, mert még nagyon korai szakaszában járt a verseny.” Szerinte ellenfele hibázott, amikor mögé ért. „Mi évi 300 ezer dolláros keretből gazdálkodunk, 3 millióból. Az én kocsimat tízszer nehezebb vezetni, mint az övét.

Egy másik versenyen még ugyanabban az évben beszedett még egy 5 ezer dolláros bírságot (2,5 ezerrel megfejelve a próbaidős kihágásért), amiért egy tiltott elektronikus eszköz volt a kocsijában, konkrétan egy okostelefon. Egy kamerafelvételen szúrták ki, hogy a balesete után a pilótanő kiveszi az autójából.

Cobb a mai napig változatlanul aktív az autósportban, az előző években a harmadik számú NASCAR-sorozatban, a Truck Series-ben indult, jelentősebb eredmények nélkül. Tavaly bejelentette, hogy kénytelen lesz ezentúl kevesebb futamon indulni finanszírozási és felszerelési nehézségek hatására. 2021-ben a csúcskategória, a Cup Series egyik versenyén is tervezte a rajthoz állást, de a tapasztalatlansága miatt végül nem adtak engedélyt neki.