szombat, szeptember 30, 2023

Hajnalban dől el, ki indulhat a 2022-es Daytona 500 első sorából

Dátum:

Megosztás:

A Daytona 500-as futam első sorát szerda esti időmérő edzés határozza meg a Daytona International Speedwayen.

- Advertisement -

A magyar idő szerint hajnali 2-kor kezdőd kvalifikáció az egyetlen szerdai esemény a versenypályán.

- Advertisement -

Negyvenkét autó tesz majd kvalifikációs kísérletet. A tervek szerint a Kaulig Racinges Daniel Hemric fog elsőként próbálkozni. A sort pedig az újonc Austin Cindric fogja zárni, a 2-es számú Penske Forddal – írja az NBC Sports.

Minden autó egy kört tesz meg. Az első 10 helyezett jut tovább a második körbe, ahol a sofőrök ismét egy kört fognak menni. A két leggyorsabb autó indul az első sorból a Daytona 500-on.

- Advertisement -

A kvalifikáció határozza meg a csütörtök esti kvalifikációs futamok rajtsorrendjét is. Emellett a leggyorsabb két, charterrel nem rendelkező autó garantálhatja magának a Daytona 500-as futamon való indulást.

Ezen nevezők között van pl. Jacques Villeneueve is, aki a Team Hezeberg színeiben próbálkozik meg a bejutással.

A „Duel”-eket február 17-én, csütörtökön rendezik (bár ez Magyar idő szerint már február 18-án, pénteken lesz). A mezőnyt két egyelőre részre osztják, és a két Duel győztese indulhat majd a Daytona 500 3. és 4. helyéről.

Tavaly Aric Almirola és Austin DIllon kerültek ki győztesen, idén azonban érdekes lesz megfigyelni, hogy a Next Gen autók alkatrészeinek hiánya miatt mennyire fognak vigyázni autóikra a charterrel rendelkező csapatok.

A versenyen bár pontokat nem osztanak, de pénzdíjat igen, így akár egy meglepetés győztest is láthatunk majd.

A Daytona 500 regnáló bajnoka, Michael McDowell futotta a leggyorsabb kört a keddi edzéseken 192,736 mph-val, és leginkább a Fordok dominálták a szerdai gyakorlást.

A Daytona 500 teljes kvalifikációs sorrendje

András Roos
András Rooshttp://500miles.hu
Gyermekkoromban minden vasárnap este a CART, és később Champ Car versenyeit néztem az ágyam melegéből. Mondhatnám, hogy arra aludtam el, de ezeken a versenyeken nem lehetett elaludni, számomra ez marad örökre az IndyCar legszebb időszaka. NASCAR-ral 2010-ben kezdtem el foglalkozni, és bár az elmúlt évtizedben sok változáson esett a széria, a szerelmem irányába csak egyre erősebb.