kedd, április 16, 2024

Ezeket az autókat lesz érdemes várni 2023-ban

Dátum:

Megosztás:

Visszatérő márka, hibrid NASCAR, újraélesztett klasszikus, izgalmas projektek a technológia netovábbja érkezik 2023-ban a versenypályákra szerte a világon. Rengeteg az autó indul majd először, nemcsak a Hypercar/GTP kategóriában.

- Reklám -

Hypercar/GTP

Egyértelmű, hogy a GTP gyártók most vetik be először az új autóikat, a kategória újraélesztésénél, illetve az LMDh szabályok bevezetésénél. Az Acura, a BMW, a Cadillac és a Porsche autóján kívül azonban nem még jónéhány járgány, ami most először kerül összevetésre a versenytársakkal.

- Reklám -

Amennyiben pályára érnek, a Vanwall/ByKolles és az Isotta Fraschini autója is debütál majd. Előbbit azonban jogi problémák, utóbbit pedig két tényező is hátráltatja: pénz és idő. Ami a 2024-ben érkező gyártókat illeti, amint a Lamborghini és az Alpine is tesztelni kezd majd, először vethetünk pillantást az ő konstrukcióikra is.

GT3

A Porsche és a Lamborghini GT autója is ráncfelvarráson esett át, a Ferrari pedig komplett új autóval készült az új idényre. Ők már az idénynyitó Daytonai 24 óráson összecsapnak, de itt még nincs vége.

- Reklám -

Két amerikai klasszikus, a Chevrolet Corvette és a Ford Mustang is csatlakozik majd a mezőnyhöz, 2023-ban azonban még főleg tesztprogram lesz terítéken. De egyik márka sem zárta ki, hogy tanuló jelleggel, már jövőre elinduljanak egy-egy kósza futamon.

NASCAR

Ugyan még az összes részlet nem ismert, könnyen lehet, hogy a Garage56 elnevezésű projekt keretében fejlesztett Chevrolet Camaro ZL1 talán az első hibrid meghajtású NASCAR autó lesz. Egyetlen céllal épült: hogy induljon az első Le Mans-i 24 órás 100. évfordulóján.

NASCAR Garage56 autó
Fotó: Zack Albert | NASCAR Studios

GT4

Az IMSA Pilot Challenge fő kategóriája – és globálisan a GT4-es kategória – még nagyobb pezsdülést él majd át. A Mustang GT4-es verziója mellett az idei Daytonán bemutatkozó BMW M4 GT3 kistestvére és a Supra Evo-ja is érkezik majd.

Emellett a DailySportsCar szerint elképzelhető, hogy a Lotus Emira is érkezik majd a kategóriába a McLaren Artura és a Nissan Z mellett.