back to top
vasárnap, július 21, 2024

Larson esete bizonyítja, hogy az Államokban béke van a két nagy bajnokság között?

Dátum:

Megosztás:

Rendhagyó a NASCAR indianapolisi fordulója, méghozzá abból a szempontból, hogy évenként egyszer akkor osztoznak egy pályán az IndyCarral.

- Reklám -

A versenyzők rendszerint ezért csak kíváncsiságból a „munkaidő után” is szívesen maradnak a pályán, hogy figyelemmel kövessék az Egyesült Államok másik nagy sorozatának történéseit testközelből, amire év közben nincs igazán lehetőségük.

- Reklám -

Általában azért ezen kívül is van áthallás a két bajnokság között: elég arra gondolni, hogy a hétszeres NASCAR-bajnok Jimmie Johnson tavaly még az IndyCarban indult, vagy hogy Conor Daly rajthoz állt idén két versenyen is a Cup Seriesben.

Az már köztudott, ilyen szempontból ki fogja továbbvinni a stafétát, és az is, hogy hogyan. A NASCAR 2021-es bajnoka, Kyle Larson ugyanis egy egészen különleges tettre készül jövőre. Ez pedig nem más, mint a „Double Duty” vagy „Memorial Day Double”, tehát az azonos napon tartott Indy 500 és a Coca-Cola 600 teljesítése.

- Reklám -

Utóbbi egyértelmű, hiszen Larson jövőre is a NASCAR-ban vezet majd, így a leghosszabb versenyen is rajthoz áll, Indianapolisban viszont nem más, mint a McLaren nyújt neki lehetőséget.

Hatással van a McLaren pilótáira a NASCAR-bajnok érkezése

Éppen ezért a mostani hétvége egy kicsit fontosabb volt, hiszen nem kellett órákat utaznia ahhoz, hogy egy kis betekintést nyerjen az IndyCar rejtelmeibe is. Larson a hétvége előtt elismerte, Indianapolisban sokkal kézzel foghatóbb lesz számára a jövő évi duplázás, és többet fog gondolni arra, hogyan is oldja majd meg a dolgokat.

„Hamár itt vagyunk, körül fogok nézni, hiszen a versenyzés szerelmeseként mindig is látni akartam [az IndyCart], csak általában azzal voltam elfoglalva, hogy éppen valahol máshol versenyeztem.” nyilatkozta még májusban Larson, aki az Indy GP-n egyszer már állhatott a McLaren boxfalán is, majd az Indy 500-on is vendégeskedett.

„Most ez arról szól, hogy ráérezzek, milyen itt lenni. Milyen a közönség? Milyen útvonalak vannak és hogyan jutok el helyekre? Nem akarunk meglepetéseket, legalábbis olyanokat, amit el tudunk kerülni.”

A mostani hétvégén már be is mutatták a két autó festését, amivel rajthoz fog állni, ezzel új mérföldkövet ért el a kaland.

Kyle Larson, Hendrick Motorsports, Arrow McLaren, IndyCar, NASCAR Cup Series
Fotó: Chris Owens/Penske Entertainment

Az eddigi duplázók szerint jobb most a helyzet, mint korábban

Eddig öt pilóta próbálta meg végrehajtani a duplát, Tony Stewartnak kétszer is sikerült.

„Sokkal megterhelőbb, mint gondolnád. Először úgy vagy vele, hogy ez csak versenyzés, majd eszek valamit a repülőn, és jól leszek, de másodjára meg orvosért kiáltasz, mert annyira kimerít.

Ami most más, az az, hogy más az időterv, és van együttműködés a két sorozat között. Anno úgy éreztem, hogy nem is akarják, hogy megcsináljam, annyira nehéz volt őket rávenni bármire is.”

Most a már három éve közösen megrendezett hétvége is bizonyítja, hogy a múlt rivalizálása már sokkal enyhébb, mint volt a hőskorban Indianapolis és Daytona között. Larson főnöke, Jeff Gordon például maga is az IndyCar felé kacsingatott a NASCAR előtt.

„Ha őszinte akarok lenni, nagyon féltékeny vagyok. Az én időmben nem volt lehetőség ilyesmire, így csak remélem, azért én is a dolog része lehetek májusban. Mi mindannyian sok ideje vagyunk már benne a motorsportos közegben, így mindig is érdekelt, mi történne, ha végre együtt dolgoznánk.”