back to top
csütörtök, július 25, 2024

A NASCAR legújabb futamgyőztese kiköthetett volna az IndyCarban is

Dátum:

Megosztás:

Honfitársa már korábban próbálta Amerikába csábítani Shane van Gisbergent, aki idén robbant be a NASCAR élvonalába.

- Reklám -

Érdekes dolgot osztott meg a második Indy GP-n rekordokat döntő Scott Dixon. Ugyan pár éve került be a mezőnybe Supercars-ból honfitársa, Scott McLaughlin, de – mint kiderült – könnyen lehetett volna, hogy egy másik túraautós megelőzi őt az óceániai versenyzők közül.

Dixon legendához méltó győzelmet aratott Indianapolisban

- Reklám -

Idén a másik – a hétvégén szintén Indianapolisban versenyző – bajnokság él át egy kisebb rohamot a Supercarsból, ugyanis Shane van Gisbergen beugrása olyan jól sikerült a chicagói utcai versenyen, hogy másodjára is lehetőséget kapott, méghozzá Brodie Kosteckivel együtt.

- Reklám -

A közös hétvége kapcsán Dixon elárulta, van Gisbergen már korábban is indulhatott volna rendszeresebben is egy amerikai sorozatban.

„Évekig győzködtem Shane-t arról, hogy jöjjön, és teszteljen egy IndyCart. De egyszerűen nem jött össze.” fedte fel a hatszoros bajnok.

Van Gisbergen ugyan már ötször is indult a Daytonai 24 óráson – legjobbja egy második hely volt a GT-autók között – nem vett részt amerikai sorozatban azután, hogy elindult volna a Supercars-szezon.

„Még az IMSA-ban is nagyon jó lett volna, csapattársként is az volt. Már akkor is sokat beszélt Amerikáról. Az IndyCar talán jobban feküdne neki, már ami az épített pályás és utcai helyszíneket illeti. Az ovál az teljesen más világ, még nekem is nehezemre esne átlépni [egy többnyire oválpályás sorozatba].”

A nyitott karosszériás autók sem jelentettek volna számára újdonságot, van Gisbergen karrierje elején bajnok is lett hazájában, de két éve megnyerte Új-Zéland (F3-as) Nagydíját is.

„Jó látni itt, nagy tehetség. Őrület mennyire jó, még beltéri gokartokkal is. Sokszor mentünk, és nagyon gyors. És jó látni, hogy ekkora sikereket ér el. Nagyon szurkoltam neki a chicagói versenyen. A Truck-ok között is jó munkát végzett, pedig első versenye volt oválon.

A 2024-es szezonnal egyelőre annyi biztos, van Gisbergen Supercars csapata már megerősítette, hogy a pilóta otthagyja őket. A híresztelések szerint pedig az épített pályás Cup-versenyek mellett egyelőre oválokon nem indulna, csupán a Truck Series vagy az ARCA mezőnyében (harmad- és negyedligában) a Trackhouse Racing partnereivel, amíg nem szokja meg a másfajta versenyzési formát.

Álomszerűnek nevezte első NASCAR-os oválpályás versenyét jövő év egyik legjobban várt pilótája