back to top
csütörtök, május 30, 2024

F1-es tartalékpilóta térhet vissza az IndyCarba

Dátum:

Megosztás:

Egy legendás versenyződinasztia sarja első teljes szezonját teljesítheti majd 2024-ben, miután a szezon második felére feljavuló Rahal Letterman Lanigan Racing leszerződtette.

- Reklám -

Rahalék csapata ugyan még sereghajtónak számított az Indy 500-on májusban, két hónappal később viszont győzelmet ünnepelhettek és a különösen szenvedő Graham Rahal is eljutott a dobogóig. Egyedül Jack Harvey nem tudta tartani a tempót csapattársaival, ezért még év vége előtt menesztették.

Az év legnagyobb pálfordulása az IndyCar veteránjához köthető

- Reklám -

Pietro Fittipaldi még két F1-es versenyen indulhatott Romain Grosjean helyén 2020-ban, azóta pedig – Haas tartalékpilótai szerepköre mellett – főleg LMP2-es autót vezetett. Az idei év végén azonban lejár a szuperlicensze, így már nem lesz hasznára az amerikai csapatnak, emiatt újra tud vállalni egy teljes szezonos ülést.

- Reklám -

A brazil pilóta már két szezonban is vezetett a Dale Coyne Racingnél, legutóbb Romain Grosjean váltótársa volt az oválversenyekre, így nem ismeretlen számára ez a szakág sem.

„Büszkén és hálásan csatlakozom a Rahal Letterman Lanigan Racinghez” – nyilatkozta Fittipaldi a RACER-nek – „Az elmúlt pár évben szerzett F1-ben és máshol szerzett tapasztalatokkal felvértezve érkezem majd meg az IndyCarba, az egyik legszorosabb és legsokoldalúbb bajnokságba.”

Az utolsó két futamot a csapattal teljesítő Jüri Vips is marad az istállónál, de egyelőre még csak megfigyelői szerepben. Azonban már az idei szezonban lehetőséghez juthat, a csapat ugyanis bejelentette, hogy egy negyedik autót is terveznek indítani, ami az észt versenyző rendelkezésére áll majd.

Nemsokára bővülhet az IndyCar mezőnye?

„Hosszútávon számítunk Jürire” szögezte le Bobby Rahal, a csapatfőnök – „Szeretnénk egy negyedik autót is indítani, és bár nem haladunk ezzel olyan gyorsan, mint szeretnénk, de erre törekszünk. Talán néhány versenyre jön össze, talán csak egyre vagy annyira sem. De az biztos, hogy szeretnénk Jürit megtartani.”

Az észt két verseny alatt is biztosítani tudta, hogy Rahalék harmadik autója is megkapja a legjobb 22-nek járó közel egymilliós pénzdíjat (Leaders Circle), de végül a több oválversenyes tapasztalat miatt döntöttek Fittipaldi mellett.

A csapat eddig a futamgyőztes Christian Lundgaardot jelentette be, a harmadik teljes szezonos autó várományosa pedig Graham Rahal, a csapatfőnök veterán fia. Ugyan az év elején a visszavonuláson gondolkozott, jelenleg úgy tűnik, hosszabbítani fog az alakulattal.