back to top
hétfő, május 20, 2024

NASCAR-legendával volán mögött mutatkozik be a versenytársak ellen az új Mustang

Dátum:

Megosztás:

Eddig csak a gyártó tesztjein szerepelt, most azonban már a vetélytársak ellen mehet a Mustang versenypályákra készült verziója.

- Reklám -

A 2024-es szezonra készül el GT3-as Mustang, ami lehetővé teszi majd, hogy a Ford is a többi gyártó ellen versenyezhessen az egyik legnépszerűbb sportautó-kategóriában. Eddig kevés hír látott napvilágot a fejlesztési folyamatról, most azonban a nyilvánosság előtt, egy hivatalos teszten vesznek részt a jövő évi vetélytársak ellen.

- Reklám -

Ami a GT-autókat illeti, igencsak átalakul majd a nemzetközi mezőny. Az Endurance Világbajnokság (WEC) és az Európai Le Mans Sorozat (ELMS) is a GTE szabályrendszer szerint épített autókat szorgalmazta, az utóbbi időben azonban erősen megfogyatkozott a gyártók száma.

A kategória már évek óta főleg a Ferrari és a Porsche rivalizálásáról szólt, néhány Aston Martin és egy szem Corvette közreműködésével. Mivel nem is tűnt úgy, hogy a jövőben változás várható ezen a téren, az ACO – a két sorozat szervező úgy döntött, hogy a jóval népszerűbb GT3-as autókra cseréli majd le a géposztályt.

- Reklám -

Ehhez csatlakozik majd a Mustang is, így és már az ELMS szezonzárója utáni kollektív LMGT3-as teszten osztoznak a pályán a riválisokkal. Az autót az a Boris Said vezette, aki NASCAR-ban az egyik legismertebb versenyző, akit „road course ringer” jelzővel illettek. A 62 éves pilóta 2010 óta ugyanis csak épített pályás versenyeken vett részt.

A Ford gyári alakulata két autót is indít majd a tengerentúlon, az IMSA GTD Pro kategóriájában. Az egyik legénység az egykori WTCC-menő Dirk Müller és a GT-menő Joey Hand párosából áll majd, míg a másik autót a DTM-bajnok Mike Rockenfeller és a sportautó veterán Harry Tincknell vezeti a 2024-es szezonban.

A várható LMGT3 mezőny:
Márka Csapat Típus
🇬🇧 Aston Martin Heart of Racing AMR Vantage GT3 Evo
🇩🇪 BMW WRT M4 GT3
🇺🇸 Corvette TF Sport Z06 GT3
🇮🇹 Ferrari AF Corse 296 GT3
🇺🇸 Ford Proton Competition Mustang GT3
🇮🇹 Lamborghini Iron Lynx Huracan GT3 Evo2
🇯🇵 Lexus Akkodis ASP GR GT3 Concept?
🇬🇧 McLaren United Autosports 720S GT3 Evo
🇩🇪 Porsche Manthey 911 GT3 R (992)

 

A mostani teszten a Corvette és a Porsche nincsenek ott, viszont a Saintéloc Racing egy Audi R8 LMG GT3 EVO2-vel köröz Portimaóban. Ők viszont valószínűleg nem a WEC-mezőnyét erősítik majd, hanem a Ázsiai Le Mans Sorozat-ban próbálnak majd kvótát szerezni a 2024-es Le Mans-i 24 órásra.