kedd, április 16, 2024

„Csak ne DRS legyen” – kéri az IndyCar-pilóta

Dátum:

Megosztás:

Ugyan az az IndyCar egyedi rendszere fosztotta meg attól, hogy hat év után első győzelmét szerezze meg, a veterán nem kér az F1 rendszeréből.

Rahal: a Forma-1 nem lenyűgöző, csak nagy a hype

- Reklám -

- Reklám -

Nem kell messzire menni, hogy Graham Rahal véleményét kikérjük az európai motorsportról. Tavaly nyáron Romain Grosjeannal akadt össze és keveredett igen heves szóváltásba. Ha ez nem lett volna elég, után ősszel – Andrettiék F1-es jelentkezése kapcsán – volt szószólója a királykategóriát kritizáló IndyCar-pilótáknak, több ízben is.

A veterán pilóta egészen hullámvasútszerű idényen van eddig túl, legutóbb a második helyet szerezte meg a kiválóan taktikázó Scott Dixon mögött. Ugyan csak 4 tizeddel ért célba az új-zélandi mögött, Rahal nem tudott mit kezdeni azzal, hogy vetélytársa ügyesen használta az IndyCar rásegítő rendszerét, a push-to-pass-t.

Az év legnagyobb pálfordulása az IndyCar veteránjához köthető

- Reklám -

„Őszintén mondom, majdnem összejött, talán egy autóhossznyi kellett volna a 13-as kanyarnál, hogy el tudjak mennyi mellette. De inkább nem nyomtam a (push-to-pass) gombot, mert igazán értem azzal sem közelebb.” – nyilatkozta Rahal a motorsport.com-nak.

„Ő rengeteget spórolt a verseny korábbi szakaszában, így még sokkal több „overtake”-je [a push-to-pass pilóták által használt neve] maradt, mint nekem. De fel tudtunk jönni rá, és elkezdte elhasználni.”

Rahal azért kiemelte, hogy védekezésre is jó használni az extra motorerőt, és legalább sajátjával egyenértékűnek tekinti Dixon teljesítményét.

„Ezt szeretem a mi verziónkkal kapcsolatban, így is egymással küzdünk. Használhatod támadásra és védekezésre is. Az a sz*r DRS csak könnyebbé teszi az előzést.

Szerintem Dixon jól használta ma, megpróbáltam mindent, hogy megelőzzem, de kifutottam az eszközökből. Az utolsó kör előtt azt éreztem, hogy nincs tapadásom a kanyarokban, vagy fél másodpercet veszítettem, de legalább 3-4 tizedet. Ennyi volt.”

Rahal szerint könnyen lehet, hogy nem a verseny végén, hanem az elején dőlt el kettejük csatája:

„Megkérdeztem, hogy miért nem indítják újra a versenyt. Amikor megtudtam, hogy Dixon kiállt, akkor káromkodtam egyet… Az ujjadat adod, de elveszi az egész kezedet. Ő a legjobb a spórolásban úgy, hogy közben gyors marad, ezt nagyon jól tudja csinálni. Két éve ugyanezt a stratégiát alkalmaztam, ezért tudtam, hogy működik.”