back to top
kedd, július 23, 2024

Az IndyCar versenyzők jövőjéről pletykál a paddock – 2. rész

Dátum:

Megosztás:

Sok mindent hallani a pitfalak mögött, egyesek tudni vélik, hogy mi lesz egy-egy pilóta sorsa a jövőben.

- Reklám -

Cikkünk első részében a két Arrow McLaren SP pilótával kapcsolatos szóbeszédeket, találgatásokat osztottuk meg, kiegészítve az Andretti versenyzőjével Alexander Rossi-val. A folytatásban tovább elemezzük a RACER újságírója Marshall Pruett által összegyűjtött információkat.

- Reklám -

Rinus VeeKay-t elvihetik a „nagyok”

A 21-es számú Ed Carpenter Racing Chevy-vel versenyző Rinus VeeKay állítólag több nagy csapat radarján is szerepel. A szezonkezdet pozitív volt a holland részéről, de pár futam múlva akár a legjobbak közé is odaérhet.

Egy erős 2022-es szezon után az Ed Carpenter Racing-nek valószínűleg komoly licitbe kéne kezdenie a nagy négyessel szemben, hogy megtartsa fiatal tehetségét, akinek év végén lejár a szerződése. Jelenleg erősebbnek tűnnek azok a hangok, amelyek szerint egy kiváló évet követően VeeKay például Josef Newgarden-hez hasonlóan, aki 2016-ban szeződött át a Team Penske istállóhoz, egy nagyobb csapathoz távozhat.

- Reklám -

Amennyiben kijön a lépés a fiatal tehetségnek, úgy a szezon végén egy elég nehéz, és karrierjére minden bizonnyal jelentősen kiható döntést kell meghoznia, miszerint megpróbálja az Ed Carpenter Racing-el megnyerni a bajnokságot, vagy egy jobb lehetőség reményében távozik.

Az újonc Kyle Kirkwood

Az A.J. Foyt Racing csapata egyéves szerződést kötött a fiatal tehetséggel. Egy olyan minőségi versenymérnökkel párosítva, mint Mike Colliver, a 23 éves floridai versenyző remek helyet talált magának a bemutatkozáshoz. Colliver állítása szerint ő és a csapat is olyan energiákatt kapott Kirkwoodtól, amilyet már régen nem tapasztaltak.

Scott Harner, aki néhány éve csatlakozott a csapathoz, miután karrierje nagy részét a Chip Ganassi Racingnél töltötte, a St. Pete-i hétvégén két alkalommal is azt mondta, hogy Kirkwood a fiatal Scott Dixonra emlékezteti őt.

Ha Kirkwood továbbra is fenntartja a paddock érdeklődését és a kvalifikációs és versenyteljesítménye jó lesz egész évben, akkor a nagyobb és gazdagabb csapatok azt fogják tenni, amit mindig is szoktak, és megpróbálják majd leszerződtetni az újonc tehetséget.

Kyle Kirkwood
Kyle Kirkwood | Fotó: Penske Entertainment: James Black

A pletykák szerint az Arrow McLaren SP tavaly megpróbálta szerződtetni Kirkwoodot, ami állítólag félresiklott, így ki tudja, hogy ezt az ajtót újra ki akarja-e nyitni. Amennyiben még kötelezte el magát a színfalak mögött további évekre az Andrettihez, akkor vajon a többi érdeklődő valóban lemondana-e egy olyan srácról, aki akár következő Herta vagy O’Ward is lehet?

Kirkwoodnak sokak szerint csupán annyit kell tennie, hogy a 14-es Chevy-t távol tartja a faltól, és továbbra is megfontoltan és tisztelettel viselkedik a pályán, mint egy újonc a veteránok között.

Kitérő az F1-hez vezető úton? Callum Ilott

A Ferrari Forma-1-es teszt- és tartalékpilótája a Scuderia listáján úgy szerepel, mint aki „szünetet” tart, ami nem elhanyagolható dolog. Ahelyett, hogy az olasz csapat megszakította volna a kapcsolatot az Amerikába és az IndyCarba távozó brittel, tavaly két szabadedzésen is lehetőséget adtak Ilott-nak az Alfa Romeo F1-es csapatnál, majd aláírt a Juncos Hollinger Racing-hez.

Ilott az egyetlen pilóta egy egyautós alakulatban, így teljesítményét nehéz mérlegelni, hiszen nincsenek csapattásrsai, akik segítenének megtalálni a legjobb beállításokat minden fordulóban. A mezőny feltehetőleg legkisebb csapatánál nincs egyszerű dolga a 77-es Chevyvel, de ha jól teljesít, akkor felhívhatja magára a figyelmet.

Amennyiben a Ferrari visszavárja Ilott-ot, úgy a Juncos Hollinger Racing-nek valószínűleg számolnia kell pilótája elvesztésével, egy jó év esetén pedig nagyobb kérők érkezhetnek a bajnokságon belülről is.

A bajnok Hélio Castroneves

A négyszeres bajnok az IndyCar talán „legtürelmetlenebb” csapatánál a Meyer Shank Racing-nél kapott egész szezonra szóló lehetőséget. Castroneves ezzel nagyjából ugyanabban a cipőben jár mint Rossi és Rosenqvist. Ha újabb évet szeretne a 06-os Hondában tölteni, akkor jó eséllyel győzelmeket, vagy a csapattársa Simon Pagenaud legyőzését kell felmutatnia. Minden egyéb esetben előfordulhat, hogy a Meyer Shank Racing megválik tőle.

Hogy kik pályázhatnak az esetlegesen megüresedett ülésére? Elég sok név merülhet fel, például Nyck de Vries, Stoffel Vandoorne, Jack Aitken, Linus Lundqvist, Benjamin Petersen, Matty Brabham és talán még néhányan az Indy Lights-ból.

Még csak március közepe van, 16 futam van hátra, de az IndyCar-ban máris megkezdődtek a holtszezonbeli helyezkedések, ami meglehetősen érdekes a bajnokság jelenlegi szakaszában.