back to top
vasárnap, június 16, 2024

Az Indy 500-győztessel és egy korábbi Forma–1-es pilótával felálló egység nyerte a Daytonai 24 órást

Dátum:

Megosztás:

A Penske Motorsport 7-es Porschéja nyerte az idei Daytonai 24 órás versenyt. Az autó legénységének tagjai között ott volt az Indy 500 tavalyi győztese, Josef Newgarden, illetve a korábbi Forma–1-es pilóta, Felipe Nasr is.

- Reklám -

Vasárnap, magyar idő szerint 19:40-kor intették le az idei Daytonai 24 órás versenyt. A GTP-kategóriát és így magát a futamot is a Porsche Penske Motorsport 7-es rajtszámú egysége nyerte, a 963 legénységét Dane Cameron, Matt Campbell, Josef Newgarden és Felipe Nasr alkotta. Legnagyobb ellenfelük a pole pozícióból induló 31-es Whelen Racing Cadillac volt, amelyet Tom Blomqvist, Jack Aitken és Pipo Derani vezetett. Ehhez az autóhoz kötődik a verseny egyik legszebb (a videón látható) előzése, amelyet Blomqvist mutatott be a vezetésért. A harmadik helyet a Wayne Taylor Racing with Andretti 40-es Acurája kaparintotta meg, Colton Hertával, Jenson Buttonnel, Jordan Taylorral és Louis Delatrazzal a fedélzeten.

- Reklám -

Nem véletlen, hogy Newgarden és Nasr neve sokaknak ismerősen csenghet. Előbbi személyében egy kétszeres IndyCar-, és egyszeres Indy Lights-bajnokot tisztelhetünk, aki tavaly egy Indy 500-győzelemmel növelte tovább a renoméját. Utóbbit pedig a Forma–1-ben ismerhette meg a nagyközönség, hiszen 2014-es bemutatkozása után 2015-ben és 2016-ban is teljes szezont futott a sorozatban a Sauber színeit képviselve. Legjobb eredményét első komplett idényének Ausztrál Nagydíján érte el, amelyet az ötödik helyen fejezett be. A brazil pilóta később átnyergelt a hosszútávú versenyzésre, amelyben szép sikereket ért el, többek között kétszer, 2018-ban és 2021-ben is felemelhette az IMSA trófeáját.

- Reklám -

A Penske Motorsport számára történelminek nevezhető ez a győzelem, hiszen utoljára 1969-ben, 55 éve sikerült győzniük floridai versenyen. A csapat elképesztő sikerszériát tudhat magáénak az elmúlt időszakban, hiszen tavaly ők nyerték az Indy 500-at, az IMSA indianapolisi viadalát, a Battle on the Brickset, illetve a NASCAR Cup Series előző szezonjának bajnoka, Ryan Blaney is az ő pilótájuk.

Az LMP2-ben az Era Motorsport 18-as rajtszámú Orecája bizonyult a legjobbnak, az autó legénységét Ryan Dalziel, Dwight Merriman, Connor Zilisch és Christian Rasmussen alkotta. A GTD Pro-ban a Risi Competizione 62-es Ferrariját intették le elsőként, amelyet Daniel Serra, Davide Rigon, James Calado és Alessandro Pier Guidi terelgetett a futam során. Calado és Pier Guidi ezzel egy éven (tizenkét hónapon) belül a világ két legfontosabb hosszútávú versenyéből mindkettőt megnyerték, hiszen ők voltak Antonio Giovinazzi váltótársai az olaszok tavalyi Le Mans-i 24 órás viadalon (a Hypercar-kategóriában) aratott sikerekor. A GTD-ben a Winward Racing 57-es Mercedese szelte át először a célvonalat, a volán mögött Philip Ellis, Indy Dontje, Daniel Morad és Russell Ward kapott helyet.

Az elmúlt évek legszorosabb daytonai befutói, Chevrolet-belharctól az összeütköző Porschékig