back to top
szerda, május 8, 2024

Újra utcai versenyt rendezhet az egykori F1-es helyszín

Dátum:

Megosztás:

1989 és 1991 között háromszor rendezett utcai pályán futamot, és bár azóta semmi sem történt a városközpontban, Phoenix újra egy városi futam lehetőségét vizsgálja.

- Reklám -

Mostmár három éve szolgál a NASCAR Cup Series szezonzárójaként a Phoenix Raceway, a város azonban nem éppen a jó értelemben híres az együléses versenyekről. A három F1-es verseny ugyan különböző vonalvezetéseken rendezték, a derékszöges kanyarok nem éppen nyerték el a versenyzők tetszését.

- Reklám -

Három év után mondjuk Bernie Ecclestone bontotta fel a szerződést, így nem lehet hibáztatni a város vezetését vagy a rendezőket az ügyben. Később az F1 részéről Chase Carey kritizálta Mr. E rövidtávú szerződéseit, és „fantáziátlannak” titulálta egy phoenixi futam ötletét.

Később 2007-re terveztek Champ Car futamot a városba, de mind a helyi szervezők, mind a sorozat pénzügyi nehézségekkel küzdve végül lemondta a tervezett versenyt, a válság után pedig nem is került hasonló szóba.

- Reklám -

Ilyen előzményekkel azonban mégis lehet verseny az egyébként kosárlabda döntőknek otthont adó Phoenixben, ugyanis Arizona állam fővárosának vezetése tanulmányozza egy Formula E futam rendezését. Az elektromos sorozat beillene Phoenix környezetvédelmi törekvéseibe, és állandó amerikai otthont biztosíthatna az FIA világbajnokságának.

A Formula E ugyanis elvesztette a New York-i helyszínt, hiszen a brooklyni kikötőt átépítették, így került két évre Portlandbe a verseny. Erre Phoenix képviselői is kilátogattak, ezután döntöttek úgy, hogy tanulmányt készítenek a futamrendezésről.

„Azért csináljuk ezt, hogy előkészítsünk egy Formula E versenyt, és még jobban elősegítsük a járművek elektromossá válását, miközben egy újabb sportesemény csábítunk ide, ami segíti a helyi gazdaságot” – idézi Yassamin Ansarit, a város alpolgármesterét a The Race.

Idén a Detroitban újjáélesztették az egykori F1-es pálya részeit, azt azonban még nem tudni Phoenixben is sor kerülne erre, vagy sem.

Kiderült, hogyan tér vissza a Detroit Nagydíj a korábbi Forma-1-es pályára