vasárnap, április 28, 2024

Minden, amit tudnod kell az első idei NASCAR-futamról, amelyet egy olimpiai stadionban rendeznek meg

Dátum:

Megosztás:

Ezen a hétvégén rendezik meg az NASCAR Cup Series szezonnyitóját, a Busch Light Clash-t. A pontozás nélküli verseny helyszínéül idén is a Los Angeles-i olimpiai stadion szolgál majd. Ebben a cikkben pedig összegyűjtöttünk minden olyan információt, amelyet érdemes tudni erről a 2,21 millió dollár összdíjazású futamról.

- Reklám -

Időpont, menetrend

A Cup Series pilótái már magyar idő szerint vasárnap hajnalban a pályára gurulnak, hiszen ekkor rendezik számukra az edzést, illetve az úgynevezett heat-futamokat. Ezeken a viadalokon – és a Last Chance Qualifieren – biztosíthatják be a helyüket a versenyzők a hétfőn, hajnali kettőkor rajtoló Clash-re.

- Reklám -

Február 4., vasárnap:

0:00: NASCAR Cup Series – edzés

2:30: NASCAR Cup Series – 1. heat-futam

- Reklám -

2:45: NASCAR Cup Series – 2. heat-futam

3:00: NASCAR Cup Series – 3. heat-futam

3:15: NASCAR Cup Series – 4. heat-futam

Február 5., hétfő:

0:30 NASCAR Cup Series – Last Chance Qualifier

2:00: NASCAR Cup Series – Busch Light Clash (főfutam)

Helyszín

A hétvége eseményeit idén is a Los Angeles Memorial Coliseum nevű stadionban tartják. Az épület 1923-ban nyitotta meg kapuit, és már két olimpia alatt rendeztek benne versenyeket, ahogyan a 2028-as játékokon is fognak. A Clash-t korábban a Daytona International Speedway-en rendezték, a jelenlegi helyszín 2022-ben mutatkozott be.

A pilóták egy ideiglenes pályát fognak használni, amelyet kifejezetten erre a futamra építenek. Az aszfaltozott nyomvonal negyed mérföld (400 méter) hosszú, egy ezen teljesített kör átlagsebessége körülbelül 35 km/óra.

A NASCAR történelmében egyébként nem teljesen egyedülálló ez a formátum. A sorozat hőskorában többször is rendeztek versenyt stadionokban, a Los Angeles-i előtt legutoljára 1956-ban a chicagói Soldier Field, a Bears nevű NFL-csapat mai otthonának közönsége láthatott ilyet.

Lebonyolítás

A hétvége során a pilóták célja az lesz, hogy kvalifikálják magukat a Clash-re. Erre két módon van lehetőségük, először is, ha a saját, 25 körös heat-futamukon az első öt hely valamelyikén végeznek, akkor már nem kell tovább aggódniuk. Egyébként az ezekre a versenyekre szóló rajtsorrend meghatározásának módja megváltozott, idén már az edzés alapján fogják felállítani a sorokat.

A második lehetőségük a beszédes nevű Last Chance Qualifier (Utolsó Esély Selejtező). Ebből az 75 körös futamból kettőt rendeznek, amelyekről a két-két legjobb jut majd be a főversenyre. A 150 körös Clash mezőnye 23 autóból fog állni, az utolsó indulási jog azt a pilótát illeti majd meg az addig kimaradók közül, aki tavaly a legelőkelőbb helyezést érte el a Cup Series bajnoki tabelláján.

A legnagyobb változások a mezőnyben

Most hétvégén debütál majd a pályán mind a Toyota (Camry XSE), mind a Ford (Mustang Dark Horse) új autója. A japán márka gépeiből ráadásul kettővel több lesz a mezőnyben, mint tavaly, hiszen idén már a Legacy Motor Club is az ő ügyfelük. Az istállók között viszont hiába keresnénk a Live Fast Motorsportsot, hiszen ők eladták a charterüket, és csak néhány kiválasztott futamon indulnak majd el.

A Toyota is új NASCAR-modellel rukkol elő 2024-re!

A pilóták közül hatan kezdik majd új környezetben az idei szezont. Név szerint Josh Berry (Stewart-Haas Racing), a botránya után visszatérő Noah Gragson (Stewart-Haas Racing), az egyaránt a Truck Seriesből érkező Zane Smith (Spire Motorsports) és Carson Hocevar (Legacy Motor Club), illetve az Xfinity-ből váltó John Hunter Nemechek (Legacy Motor Club).

A mostani hétvégére leadott teljes nevezési listát, amely a főszponzorokat is tartalmazza, erre a linkre kattintva tekinthetik meg.

Műsor

A Clash előtt Dillon Francis dj-szettje, a félidei show alatt pedig Machine Gun Kelly fellépése fogja szórakoztatni a nézőket. Utóbbit úgy bonyolítják le, hogy 75 kör megtétele után egy időre megállítják az autókat, amelyek motorjainak beindításáról szóló parancsot Canelo Álvarez, mexikói bokszoló fogja kiadni. A műsort tovább színesíti, hogy a NASCAR Mexico Series pilótái is megmutatják majd magukat a királykategóriában versenyző Daniel Suarezzel kiegészülve. Külön érdekesség, hogy a tavaly visszavonult Kevin Harvick ezen a hétvégén debütál majd a Fox (amerikai tévétársaság) közvetítésében.

Verstappen ajándékkal lepte meg a NASCAR visszavonuló bajnokát

Korábbi győztesek

Tavaly Martin Truex Jr. bizonyult a legjobbnak a Coliseumban, mögötte sorrendben Austin Dillon és Kyle Bush ért célba. 2022-ben Joey Logano nyerte az összecsapást, aki szintén Bush-t és Dillont előzte meg.

Az idei Clash-re öt olyan pilóta próbálja majd kvalifikálni magát, aki korábban, még a daytonai pályán megnyerte ezt a versenyt: Denny Hamlin (2006, 2014, 2016), Bush (2012,2021), Joey Logano (2017), Brad Keselowski (2018) és Erik Jones (2020).