back to top
péntek, június 21, 2024

Változik a NASCAR első idei versenyének lebonyolítása, bemutatták Grosjean autójának festését

Dátum:

Megosztás:

Változik a NASCAR pontozás nélküli futamának a Busch Clash-nek a lebonyolítása, bemutatták a Romain Grosjeant foglalkoztató Juncos Hollinger Racing autóinak idei festését, jön a Daytonai 24 órás verseny főpróbája – pénteki hírösszefoglaló a hét legérdekesebb történéseiről.

- Reklám -

NASCAR

Megváltozik a NASCAR Cup Series pontozás nélküli „bemutatóversenyének”, a Busch Light Clash-nek a lebonyolítása. A négy előfutam rajtsorrendjét idén nem egy külön időmérő, hanem az utolsó szombati edzéseken futott idők alapján határozzák meg. Ezekről a kvalifikációs versenyekről az első öt helyet megszerző pilóták jutnak be automatikusan a vasárnapi futamra, vagyis magára a Clash-re, amelyen már nem huszonhét, hanem csak huszonhárom autó indulhat majd el. Azoknak, akiknek ezen a módon nem sikerült bejutniuk a „döntőbe”, a szintén vasárnap megtartott, 50-ről 75 körös hosszúságúra növelt Last Chance Qualifieren próbálhatják még megváltani a helyüket.

- Reklám -

Bejelentették a február 3-ára kiírt Busch Clash zenei fellépőit. A vasárnapi futam előtt Dillon Francis dj-szettje, a félidei show alatt pedig Machine Gun Kelly fellépése fogja szórakoztatni a nézőket. A műsort tovább színesíti, hogy a NASCAR Mexico Series számára is rendeznek egy versenyt a Los Angeles Memorial Coliseum nevű stadionban kialakított negyedmérföldes pályán.

Az eddig beharangozottakon kívül további három Cup Series-futamon is elindul Jimmie Johnson, aki így rajthoz áll Daytonában a szezonnyitón, Indianapolisban és Phoenix-ben pedig az idény utolsó viadalán is. A NASCAR királykategóriájában hét bajnoki címet szerző Johnson a saját csapata, a Legacy Motor Club autójával versenyez majd.

- Reklám -

Elhunyt Ryan Pemberton, aki korábban számos híres pilóta, többek között Dale Earnhardt Jr. és Danica Patrick csapatfőnökeként munkálkodott, illetve versenyzésért felelős igazgatóként dolgozott Dale Jr. istállójánál. A megbecsült szakember mindössze 54 éves volt.

A Front Row Motorsports az idei szezontól nem a Roush Fenway Keselowski Racing, hanem a Team Penske technikai partnere lesz, „csatlakozva” ezzel a  Wood Brothers Racinghez. Az RFK így a következő idényben csak a Rick Ware Racinggel kooperálhat majd.

A Rick Ware Racing bejelentette, hogy a Kaulig Racingtől hozzájuk igazoló Justin Haley csapatfőnöke Chris Lawson lesz. Haley 2024-ben az 51-es autóval fog versenyezni a Cup Seriesben. Az istálló másik, 15-ös számú Fordján idén is többen fognak osztozkodni, most hozták nyilvánosságra, hogy huszonöt viadalra Kaz Grala kap majd benne helyet.

Teljesítette a superspeedway-tesztjét Shane van Gisbergen. Az ausztrál pilóta az ARCA daytonai gyakorlásán gurult pályára, ahol a tizenkettedik legjobb időt futotta.

Marco Andretti hét Truck Series és tizenkét ARCA-futamon áll rajthoz a 2024-es szezonban a Cook Racing Technologies színeiben.

Idén is a U.S. Air Force Thunderbirds F-16-os vadászgépei fognak átrepülni a Daytona 500 rajtja előtt a floridai pálya felett. A légi bemutató század sorozatban tizennegyedik alkalommal mutatkozik be ilyen módon a „nagy amerikai verseny” nézőinek.

IndyCar

Bemutatta autóinak idei festését a Juncos Hollinger Racing. Az argentin hátterű csapat a 2024-es szezonra leigazolta az Andretti Autosporttól távozó Romain Grosjeant, a korábbi Forma–1-es pilóta az istálló 78-as, míg Augustín Canapino az alakulat 77-es rajtszámú autóját fogja vezetni.

IMSA

Az előttünk álló hétvégén kerül sor a Daytonai 24 órás verseny – amelyen Brad Pitt is ott lesz – „főpróbájaként” szolgáló háromnapos tesztre és az időmérőre. Az eseményeket az IMSA honlapján keresztül lehet majd élőben követni.

Roar Before The Rolex 24 menetrend

január 19. péntek: 1. edzés 17:00-18:30
január 19. péntek: 2. edzés 22:15-0:00
január 20. szombat: 3. edzés 17:15-18:45
január 20. szombat: 4. edzés 21:10-22:10
január 21. vasárnap: 5. edzés 0:30-2:30
január 21. vasárnap: 6. edzés 19:25-19:40
január 21. vasárnap: időmérő 19:45-21:00