back to top
szerda, május 29, 2024

A NASCAR új sztárjának is volt része a legújabb F1-es pilóta karrierjében

Dátum:

Megosztás:

Liam Lawson eddig két F1-es versenyen vett részt, és szerinte egyik honfitársától tanulta meg a gyors alkalmazkodás művészetét.

- Reklám -

Shane van Gisbergen az elmúlt 12 hónapban próbálta ki magát a NASCAR-ban, de rallyzott, és visszatért a formaautókhoz is. Nem is akármilyen eredményekket: a chicagói utcai verseny és a New Zealand Grand Prix megnyerése mellett egy dobogót is szerzett a WRC2-es értékelésben.

A NASCAR legújabb futamgyőztese kiköthetett volna az IndyCarban is

- Reklám -

Honfitársa, Liam Lawson egy váratlan beugrásra készült az esős Holland Nagydíjon, miközben tavaly még DTM-autókkal versenyzett az együléses autók mellett.

- Reklám -

„Mindannyian különbözőek vagyunk. Nem mintha a DTM kifejezetten segítene az F1-nél, de az F2 sem igazán. Inkább arról van szó, hogy gyorsan tudok alkalmazkodni.” – emeli ki Lawson a Supercars oldalának.

„Zandvoort az egyik legnagyobb kihívást jelentette nekem. Ilyen szempontból segít, hogy sok mindent vezettem.”

Az új-zélandi pilóta elárulta, karrierjében több honfitársához is fordulhatott tanácsért. Elmondása szerint összetartó közösséget alkotnak hazájában pilóták, mivel tudják, hogy kevesen vannak.

„Sok új-zélandi pilóta segített nekem.” – ismertette a helyi közösség tulajdonságait Lawson.

„Úgy gondolom, hogy innen nem könnyű semelyik élvonalbeli bajnokságba bekerülni. Így viszonylag szorosan tartjuk a kapcsolatot, beszélgetünk. Elég menő ilyen barátokkal rendelkezni.”

Lawson kiemelte, különösen az egyik honfitársa volt az, aki arra inspirálta, hogy kicsit kitekintsen az együléses autók világából is.

„Van egy közeli barátom, az új-zélandi Shane van Gisbergen, aki mindenhogy is vezet: murván vagy aszfalton, autóval és motorral is. Mindent csinál, így nagyon jó az alkalmazkodásban. Szóval szerintem segít az ilyesmi.”

A fiatal pilóta 13. lett első F1-es versenyén, az Olasz Nagydíjon pedig még egyet javított a helyezésen. Hazája mindössze 10. F1-es pilótájává vált, az első Brendon Hartley 2018-as szereplése óta.

Japán pilótákat csábítana a NASCAR-ba a Toyota csapatfőnöke

Lawson és Hartley (WEC) mellett Earl Bamber (szintén WEC), Mitch Evans és Nick Cassidy (Formula E) szerepel még az FIA világbajnokságaiban, de az élvonalbeli versenyzők között említhetjük még Scott Dixont, Scott McLaughlint és Marcus Armstrongot (IndyCar) is. Ami pedig a hölgyeket illeti, Emma Gilmour a McLaren Extreme E csapatának tagja. Így nem mondhatni, hogy az egyik legdélibb országban kevés lenne a motorsporttal foglalkozó személyek száma.