péntek, április 19, 2024

Palou bajnoki címével már csak egy lépés, hogy a történelem 65 év után ismételje önmagát

Dátum:

Megosztás:

Álex Palou megszerezte idei ötödik győzelmét az év utolsó előtti versenyén, így másodjára is az IndyCar bajnoka lett 2021 után.

- Reklám -

A Portland International Raceway adott otthont a 2023-as IndyCar-szezon tizenhatodik versenyének, amelyen idei második időmérős győzelmének köszönhetően Graham Rahal indulhatott a pole-ból.

- Reklám -

A rajtnál mind a listavezető Álex Palou, mind az őt üldöző Scott Dixon nyert néhány helyet. Előttük Rahal és Scott McLaughlin haladt, míg mögöttük a McLaren-sor (O’Ward, Rosenqvist, Rossi) kényszerítette hibára Will Powert.

Az Andretti újabb, hibákkal sújtott hétvégét tudhat maga mögött: a csapattól távozó Romain Grosjean már az első körben ütközött a pályáról lesodródó Callum Ilott-tal, – abban a kanyarban, ahol a francia leterelte őt az egyik edzésen – Colton Herta pedig egy áthajtásos büntetést szedett össze, amikor túl gyorsan hajtott be a boxutcába.

- Reklám -

Palou az élen féltávnál, a második kiállások után átugrotta a Rahal-McLaughlin kettőst, és jókora előnyt autózott ki a második Scott Dixonnal szemben. Az új-zélandi pilótát a McLaren-csata győztese, Felix Rosenqvist tudta átugrani, aki Agustín Canapino megpördülésénél ugyan nyert azzal, hogy korábban jött ki, de végül az utolsó etapban gumispórolás mellett is maga mögött tudta tartani a bajnokság második helyezettjét.

Palou egy futammal a vége előtt győzelmével bebiztosította második a bajnok címet. Egyrészt erre Sébastien Bourdais 2007-es bajnoki címe óta nem volt példa, másrészt pedig 65 év után ismételhet egyszerre az F1, az IndyCar és a NASCAR mezőnye.

Max Verstappen toronymagasan vezet az F1 pontversenyében, így 2021 után nagy esély van arra, hogy Palou mellett ő is újra diadalmaskodni tud. Amennyiben a NASCAR két évvel ezelőtti bajnoka, Kyle Larson is elsőként végez idén, akkor mindhárom sorozat megismétli a bajnokait egyszerre.

Ez legutóbb 1957-ben fordult elő, akkor Juan Manuel Fangio, Jimmy Brian és Buck Baker védték meg előző évi címüket. Most viszont először nem egymás utáni évben fordulhat elő ez.

„Hihetetlen szezon volt, mindenhol gyors autónk volt, és még a rosszabb hétvégéken is jó eredményt értünk el. Nagyon jó érzés, hogy győzelemmel lettem ismát bajnok. Még van egy verseny, amit megnyertünk tavaly, így magabiztos vagyok. De a bajnoki címmel a zsebemben már kicsit megnyugodtam” – összegezte Palou az egész évet a RACER-nek.

Rosenqvist második helyével bizonyította, hogy helye van a mezőnyben, így ha a pletykák szerint elszerződik a McLarentől, akkor is jó alkupozíciója lesz egy új szerződésre.

„Tegnap még szomorú voltam, mert valami eltört a kormányrúdnál, így be kellett jönnünk a boxba a Q2-ben, sokkal előrébbről is rajtolhattunk volna [mint a 11. hely]. De micsoda verseny, ez jó móka volt. Mondjuk a szerencse is mellettünk állt. A végén kockáztattunk, de bejött” osztotta meg a svéd örömét.

„Spórolni kellett a gumikkal. Nem ez volt a legjobb stratégia, de elég volt a dobogóhoz. Boldog vagyok azzal, hogy mennyire vissza tudtuk küzdeni magunkat. Eléggé egyértelmű volt a helyzet az újraindítás után, mindketten friss gumikon voltunk, én pirosakon [lágyabb keverék], míg ő [Palou] a feketéken. Talán lett volna lehetőségem, de gyakorlatilag hidegen mindkét gumi ugyanúgy viselkedik szerintem, így nem tudtam támadni.

Amikor elhúzott előlem, akkor jöttem rá, hogy valószínűleg be kell osztanom a gumikat, nehogy az utolsó öt körben mindenki el tudjon menni mellettem.”

Scott Dixon újabb dobogójával bebiztosította a bajnokság második helyét. Ugyan az IndyCar hivatalos oldalának kiemelte, látja, melyik versenyeken tudott volna több pontot szerezni, de azért igencsak elismerően nyilatkozott a csapat teljesítményéről, hogy egy versennyel a vége előtt nemcsak az első, hanem a második helyet is be tudták biztosítani.