back to top
szombat, május 25, 2024

Megváltozik a NASCAR Cup Series időmérőinek szabályzata, jön a Daytonai 24 órás verseny

Dátum:

Megosztás:

Megváltoztatták a NASCAR Cup Series időmérőinek szabályzatát, az IndyCar összes csapata kipróbálhatta az idén debütáló hibrid-rendszert, szombaton jön a Daytonai 24 órás verseny – heti hírösszefoglaló az amerikai autósportok legérdekesebb történéseiről.

- Reklám -

NASCAR

Megváltoztatják a Cup Series időmérőinek szabályzatát. A korábbiakhoz hasonlóan két csoportra osztják majd a mezőnyt a kvalifikációra, amelyekből továbbra is öt-öt versenyző jut tovább az első tíz rajthely sorsáról döntő szakaszba. A változás az erről lemaradókat érinti, mivel eddig ők az összes időeredmény összefésülésével kapták meg saját pozíciójukat, mostantól viszont a két csoportból külön-külön képzik majd a belső és a külső oszlopot. A módosítástól a NACAR azt reméli, hogy igazságosabbá teszi a procedúrát, mivel eddig a változó körülmények miatt egyes pilóták hátrányba kerülhettek másokhoz képest.

- Reklám -

A február 4-én sorra kerülő, átalakított lebonyolítású Busch Light Clashen debütál a NASCAR elektromos autója a nagyközönség előtt. Az újító konstrukció egyelőre nem versenyezni fog, csak néhány bemutató kört tesznek majd meg vele.

Változik a NASCAR első idei versenyének lebonyolítása, bemutatták Grosjean autójának festését

- Reklám -

Az ideinél jelentősen több pénzt fizetne a NASCAR Chicagónak az utcai verseny megrendezésének lehetőségéért. Ennek oka, hogy a város új polgármestere nem támogatja a futamot, és nagyobb bevételt szeretne belőle látni.

Corey Heim, a Truck Series tavalyi negyedik helyezettje egyszerre fogja ellátni a két Cup Series-csapat szimulátoros és tartalékpilótájának szerepkörét. A nevezett két istálló pedig a 23XI Racing és a Legacy Motor Club.

Az előző rövidebb után most egy hosszabb előzetest is kapott a NASCAR: Full Speed című Netlix-dokumentumsorozat. Az ötrészes széria január 30-án debütál majd a streaming-szolgáltató felületén.

Nem áll rajthoz a Daytona 500-on a híres bokszoló, Floyd Mayweather Jr. által alapított The Money Team Racing. Az istálló illetékesei elárulták, idén március 3-án a Vegas Motor Speedwayen fognak versenybe szállni a Cup Seriesben.

Beiktatták a NASCAR Hírességek Csarnokába Jimmie Johnsont. A hétszeres Cup Series-bajnokot csapatfőnökével, Chad Knausszal és Donnie Allisonnal együtt avatták taggá.

IndyCar

Az IndyCar összes csapata lehetőséget kapott, hogy tesztelje a tervek szerint az idei Indy 500 után bevezetésre kerülő hibrid-rendszert a Homestead-Miami Speedway road course kialakítású nyomvonalán. Minden istálló egy autóval körözhetett a pályán a háromnapos gyakorlás során, sok alakulatnak ez volt az első lehetősége arra, hogy ismerkedjen az újítással. A köridőket és az elért sebességértékeket nem hozták nyilvánosságra.

Teljesen felforgatja majd a stratégiát a hibrid rendszer érkezése

Simon Pagenaud egy közleményben tudatta, hogy még mindig nem épült fel a tavalyi IndyCar-szezon Mid-Ohió-i fordulójában elszenvedett sérüléséből és nem tudja, hogy mikor ülhet újra versenyautóba.

Marco Andretti idén is részt vesz az Indy 500 kvalifikációján. Amennyiben be tud kerülni a harminchárom fős mezőnybe, akkor tizenkilencedik alkalommal indulhat majd el a legendás viadalon.

Juan Pablo Montoya és Tony Kanaan lesznek az Indianapolis Motor Speedway Hírességek Csarnokának idei új tagjai. A hivatalos beiktatásukra május 23-án kerül sor.

IMSA

Szombaton kerül sor a legendás Daytonai 24 órás versenyre. A futam magyar idő szerint 19.40-kor kezdődik, a történéseket ingyenesen lehet majd követni az IMSA honlapján keresztül. A közvetítés csak kikapcsolt reklámblokkolóval lesz elérhető, egy rövid reklám megtekintése után. A szombati időmérő eredménye alapján a GTP-kategóriában a 31-es Cadillac rajtszámú (Action Express Racing), LMP2-ben a 2-es Oreca (United Autosports), a GTD-ben pedig 77-es Porsche (AO Racing Team) indulhat majd az első helyről.

Az elmúlt évek legszorosabb daytonai befutói, Chevrolet-belharctól az összeütköző Porschékig