back to top
szombat, július 20, 2024

Videó: Kirkwood a MOBILVÉCÉBEN előzött volna Gatewayen

Dátum:

Megosztás:

Az AJ Foyt Racing újonca, Kyle Kirkwood mindent megpróbált annak érdekében, hogy minél több ponttal távozhasson Gateway-ről.

- Reklám -

Kirkwood a 20. pozícióba kvalifikálta magát a pénteki edzés napon, így nagyon hátulról kezdhette meg a szombati pontvadászatot. Az előzés szinte lehetetlen volt, miután a versenyt megelőző eső lemosta a pályáról az addig felvitt gumiréteget, így a külső ív tapadása jóformán egy jégpályára hasonlított a belsőhöz képest. A verseny már a végét járta, ám jött egy újabb csavar, ismét leszakadt az ég, így a versenyfelügyelőség kénytelen volt megszakítani a futamot.

- Reklám -

Több más versenyző mellett Felix Rosenqvist is kihasználta a két órás csendespihenőt, és a leállás után nem sokkal a mobiltoalett felé vette az irányt, hátha a súlyveszteséggel néhány századot, vagy akár tizedeket is nyerhet a társakkal szemben.

Kirkwoodban túlbuzgott a versenyszellem, ezért úgy érezte, hogy reagálni kell Rosenqvist stratégiájára. Habozás nélkül, testét nem kímélve, a svéd által kiválasztott trón ajtajának vetette magát. Ádáz csata bontakozott ki a két fél között. Kirkwood a Trónok Harca egy alternatív verziójába képzelte magát, amely sorozat eredetijének híres Hodor karakterébe bújt. Ám Hodorral ellentétben nem az élőholtakat próbálta feltartani, hanem a nagyon is élő svéd vetélytársát. A csata azonban Kirkwood vereségével végződött, hisz Rosenqvist sikeresen kitört fogságából.

- Reklám -

A háború sem alakult jobban az újonc számára, hisz bár igaz, hogy Kirkwood néhány pozícióval előrébb végzett, mint ahonnan startolt, végül közvetlenül Rosenqvist mögött, a 17. helyen intették le a kockászászlóval. Pedig tényleg mindent bevetett a következő szezont már az Andretti Autosportnál kezdő Kyle Kirkwood, hisz egy új módszerrel próbálta minél hamarabb üzemi hőmérsékletre melegíteni bal hátsó abroncsát.

Nem Kirkwood az első, aki főszereplőt csinált a mobilvécéből

Amúgy nem az első alkalom, amikor a mobilvécék valamilyen oknál fogva szerepet kapnak a különböző autósportok közvetítésében.

Az egyik ilyen eset 2011. Augusztus 14.-én történt, amikor Tony Kanaan New Hampshireben a verseny hevében szétbombázta a versenybírók mellékhelységét, komoly harci sérüléseket okozva az olykor-olykor életmentők életmentőjének. Szerencsére senki sem végezte dolgát abban a pillanatban.

2019-ben, a Circuit of the Americas pályáján viszont igen, amikor Marcus Ericsson a gumifalba csapta az egyik szabadedzésen a versenyautóját. Még a falhoz se ért, de az AMR Safety Crew egyik tagja máris a segítségére sietett.

Ám talán az egyik legbizarabb történet az ausztrál Supercars sorozathoz köthető. 2002-ben, az akkori idők egyik legnagyobb ásza, az új-zélandi Greg Murphy, az év legnagyobb versenyén, azaz a Bathurst 1000-sen komoly slamasztikába került, hisz az egyik boxutcai látogatásnál a csapat egyik tagjának hibájának köszönhetően magával rántotta a tankolócsövet. Rengeteg üzemanyag került a forró betonra, amelyet különböző poroltókkal próbáltak mihamarabb lefújni, hogy ne lobbanjon lángra.

A versenyfelügyelőség ezt egy egészen elképesztő, és történelmi büntetéssel értékelte, hisz egy öt perces Stop and Go büntetést osztottak ki ezért a mutatványért. Murphy természetesen kikelt magából, és a bizarr incidenst és büntetést megfejelte egy pisi szünettel.

Csapata legnagyobb örömére azonban nem az overállban végezte dolgát, hanem az autójából kiszállva a csapat mobilhelységében. Majd visszaült a járműbe, és befejezte a versenyt.

Az öt perc egyenértékű volt két kör hátránnyal, amelyet már nem tudott visszahozni, így végül a 13. pozícióban fejezte be a világ egyik leghíresebb hosszútávú túraautó versenyét.

Az IndyCar Series utolsó két versenyére Szeptember elején kerül sor. A 2022-es szezon utolsó előtti versenyét Szeptember 4.-én, Portlandben rendezik majd, amelyet az ARENA4 online felületén, az ARENA4+-on lehet majd élőben megtekinteni 21:30-tól.