hétfő, április 15, 2024

Verstappen: az F1 nemsokára olyan lehet, mint a NASCAR

Dátum:

Megosztás:

A Forma-1 címvédője figyelmeztette a királykategória vezetőségét, hogy nemsokára hasonlóvá válhatnak a versenyek, mint a NASCAR-ban.

- Reklám -

A NASCAR idei 23 hétvégéjéből 17-et befolyásolt az időjárás, legutóbb Michiganben közel egy napot (19 órát) állt a verseny, mielőtt folytatták volna. A kényszerű esőszünet ellenére a két részletben megrendezett futamot ott folytatták, ahol abbahagyták, és a már kiesett versenyzők nem állhattak vissza a mezőnybe.

- Reklám -

Az amerikai bajnokságban biztonsági okokra hivatkozva állítják meg az oválversenyeket eső esetén, hiszen nagy sebességnél a keresztbefolyó víz közel irányíthatatlanná teszi az autókat. Az épített pályás versenyeken és újabban a rövid oválokon azonban esőgumit használnak, ahogy ez történt a sorozat első utcai versenyén, Chicagóban is.

Sporttörténelem: először kerültek elő oválon a NASCAR esőgumijai

- Reklám -

Meglepő módon hasonló a helyzet a teljesen más autókkal futott F1-ben is. Az ő esetükben a láthatóság az indok, ami miatt inkább várnak a versenyek el-, illetve újraindításával. Korábban a tapadás hiánya volt a kizáró ok, de azóta ezt a Pirelli kijavította.

Nemrég maga az olasz gyártó bevallotta, nincs így értelme a teljes esőgumiknak, és Verstappen is (hiába kevésbé érinti őt a dolog az élen) egyetért velük.

Még a Pirelli is elismeri, hogy semmire nem való az esőgumija

„Nagyobbá váltak a gumik, így több vizet szorítanak ki. És az autó is akkora, hogy rengeteg a vízpermet.”emelte ki a bajnok az F1-es autók hátrányát.

„Rosszabb a dolog, mint volt 2016-ban, de akkor sem volt egyszerű. Emlékszem Brazíliára, nem is láttam kicsúszni Fernandót.

Az egész ködön keresztül maradtam padlógázon, de nem láttam semmit, csak emlékeztem, merre mentek az előző körökben. De ha valaki keresztbe állt volna, teljesen belehajtok. Rossz a helyzet, de ez már jó ideje így van, nem hiszem, hogy tudunk ellene tenni.”

A legutóbbi verseny, a Belga Nagydíj azon a pályán került megrendezésre, ahol egy hónappal korábban egy 18 éves versenyző, Dilano van’t Hoff életét vesztette, szintén esős körülmények között.

„Néha egyes balesetek rosszul végződnek, és akkor az emberek elkezdenek többet beszélni ilyesmiről. Ha így nézzük, akkor sosem versenyezhetünk esőben, mert mindig lesznek gondok a láthatósággal. Kár lenne, akkor olyanná válna, mint a NASCAR, ők nem is mennek esőben.”