vasárnap, április 14, 2024

Nemcsak Európánál, hanem egy másik kontinensnél is izgalmasabb a NASCAR világa?

Dátum:

Megosztás:

Komoly megállapítást tett a NASCAR-körüli kultúráról a sorozat legújabb futamgyőztese, Shane van Gisbergen.

- Reklám -

Az Ausztráliában kemény túraautózáshoz szokott pilóta úgy tűnik, jövőre otthagyja majd a Supercars bajnokságot, hogy a Cup Series mezőnyében induljon. Az új-zélandi versenyző chicagói szenzációs győzelmét követően a hétvégén Indianapolisban újra belekóstol majd a stock car mezőnybe, és ráadásul a Truck Series versenyén oválon is bemutatkozik.

- Reklám -

Elmondása alapján nem az autók közötti különbség, hanem a versenyzést körülvevő kultúra az, ami vonzaná egy amerikai karrier megkezdésében. Pont ugyanaz a tényező, amit több, korábbi F1-es pilóta is kiemelt az IndyCar kapcsán az európai porondról érkezve.

„A chicagói időmérő után egész este beszélgettünk. Apám is ott volt, és amilyen élvezetes volt az egész esemény… A hangulat, az autók a paddockban sátrak alatt, mindenki láthatta őket. Ez egy teljesen más világ.” – feltette ki van Gisbergen a motorsport.com-nak

- Reklám -

„Emlékszem, pár éve mentem a Daytonai 24 óráson is, és azóta elfelejtettem, milyen az amerikai versenyzési közeg. Magával ragad, de amint versenyezni kell, minden ugyanolyan komoly. Itt mindenki a megfelelő okkal versenyzik, és élvezi. Ez hihetetlenül jól esik, Ausztráliában ez hiányzott az elmúlt pár évben.”

Shane van Gisbergen, Supercars
Fotó: Mark Horsburgh / Red Bull Content Pool

Van Gisbergen elmúlt időben kifejezte nemtetszését a jelenlegi bajnoksága és csapata felé is, ráadásul a Supercars Gen3-as autójának sem nagy rajongója. De azért kiemelte, nagyon magas szintű bajnokságról van szó, hiszen a pilóták még a NASCAR-ban is megállják a helyüket.

Brodie Kostecki is versenyzőként lesz majd ott Indianapolisban, de – amellett, hogy van Gisbergennek a honfitársának, az IndyCarban versenyző Scott McLaughlinnak is javasolta a NASCAR-t – lenne még jelentkező egy-egy futamra a Supercars mezőnyéből.

„Brodis elég egyértelműen jelezte, hogy szeretne itt lenni és Cam Waters is már élőben nézett meg egy versenyt pár hónapja. Azóta azt mondta, ő is kipróbálná. Szerintem tökéletes lenne neki, és remélem, a chicagói eredményem és a mostani eredményem majd nyitva tartja a lehetőséget az ausztrál és új-zélandi versenyzők előtt.

Messze van, így nehéz idáig ellátni, de úgy gondolom, lenne itt hely nekünk. Mi sorozatunkban is nagyon kemény a versenyzés, úgyhogy itt is megállnánk a helyünket.”