péntek, április 19, 2024

Vasárnap mutatkozik be egymérföldes pályán a NASCAR Next Gen autó

Dátum:

Megosztás:

Három verseny után csak szuperlatívuszokban beszélhetünk a Next Gen autóról, vajon a Phoenix Raceway-en is folytatódik a jó széria?

- Reklám -

Három különböző futamgyőztes – Austin Cindric (Daytona), Kyle Larson (Kalifornia) és Alex Bowman (Las Vegas) – és három különböző pole pozíciós versenyző – Larson, Cindric és Christopher Bell – volt. A bajnoki tabella pedig a Next Gentől várt egyenlőséget tükrözi.

- Reklám -

Nemcsak arról van szó, hogy mindössze 11 pont választja el a sorozat első öt versenyzőjét, de a tabella első tíz pozíciójában lévőket legfeljebb 35 pont választja el egymástól.

Érdekesség, hogy a tavalyi év két phoenixi futamgyőztese áll a tabella élén. A tavaszi futam címvédője, Martin Truex Jr. mindössze hat ponttal van lemaradva az őszi bajnoki címet eldöntő phoenixi verseny győztesétől, Kyle Larsontól.

- Reklám -

A sorozat két másik korábbi bajnoka, Joey Logano (-9) és Kyle Busch (-11) szintén ott van a korai esélyesek között – a harmadik és az ötödik helyen állnak. Cindric (-10), aki megnyerte a szezonnyitó Daytona 500-at, a negyedik a rangsorban.

Aric Almirola pedig a hatodik a bajnoki címért folyó versenyben, 16 ponttal lemaradva Larson mögött, és az egyetlen olyan versenyző az évben, aki mindhárom futamon a top 10-ben végzett.

Akiknek nem megy a Next Gen autó, de a hétvégén visszavághatnak

Ezzel szemben Denny Hamlinnek – aki 2021-ben a bejutott a legjobb négy közé – nehézkesen indult a szezon, három futamon két kiesése volt – köztük a múlt héten Las Vegasban. A pontversenyben a 30. helyen áll.

Denny Hamlin szezonja eddig nem úgy alakult, ahogy eltervezte
Denny Hamlin szezonja eddig nem úgy alakult, ahogy eltervezte Fotó: Jared C. Tilton/Getty Images/NASCAR Media

A csapatban mindenki nagyon magabiztos” – mondta Hamlin. „Tudjuk, hogy mire vagyunk képesek, és a Joe Gibbs Racingnél és a Toyotánál mindenki nagyszerű munkát végez, és olyan autókat ad nekünk, amelyek képesek az élmezőnyben futni.

Már csak az a kérdés, hogy mindenféle őrültség nélkül célba érjünk, és sajnos ezt eddig könnyebb volt mondani, mint megtenni. Csak ki kell mennünk a pályára és teljesítenünk kell, és akkor minden rendben lesz.

Az egy mérföldes phoenixi ovál – amelyet mindössze három éve alakítottak át masszívan és terveztek újra – fontos tesztje lesz a Next Gen autónak, amely a daytonai 2,5 mérföldes szuperspeedwayen, a kaliforniai 2 mérföldes oválon és a Las Vegas-i 1,5 mérföldes pályán is rendkívül izgalmas versenyeket produkált.

A phoenixi pálya átalakítása óta egyetlen pilóta sem tudott egynél több győzelmet aratni rajta. A Stewart-Haas Racing versenyzője, Kevin Harvick kilenc győzelemmel rendelkezik Phoenixben – háromszor annyi győzelemmel, mint bárki más a mezőnyből -, de 2018 óta nem nyert ott.

Harvicknak nehezen megy a Next Gen autó megtanulása, de ha valakit nem lehet leírni ezen a helyszínen, az ő.

Az ARCA és a NASCAR Xfinity Series mezőnye is ellátogat a helyszínre. Előbbi versenyét magyar idő szerint pénteken 23:30-tól rendezik, utóbbit pedig szombaton 22:30-tól.

A NASCAR Cup Series időmérő edzésére magyar idő szerint szombaton, 20:15-kor kerül sor, míg a versenyre egy nappal később, vasárnap, 20:30-kor.