back to top
csütörtök, május 30, 2024

Tömegbaleset után tömegverekedés – Jones nyerte a Martinsville-i Xfinity futamot

Dátum:

Megosztás:

A NASCAR Xfinity sorozat martinsville-i futama egy utolsó körös előzéssel dőlt el. Az idei első sikerét ünneplő Brandon Jones helyett azonban a futam végén összeverkedő Ty Gibbs és Sam Mayer vitte el a showt.

- Reklám -

A versenyt immár zsinórban harmadik alakalommal Ty Gibbs kezdhette az élről. A nagy száguldás nem tartott sokáig, hisz az első sárga zászlót már az első körben be kellett lengetni, miután Brennan Poole motorja mindössze néhány másodpercet bírt ki.

- Reklám -

Az első szegmens viszonylagos nyugalomban telt. 60 kört követően Ty Gibbs, Justin Allgaier, és Ryan Truex állt az élen.

A verseny második szakasza, akárcsak az első, Ty Gibbs dominanciáját hozta. Az idei év eddigi legjobbja a pontokon kívül a Dash 4 Cash értékelés megnyeréséért, és az ezzel járó 100.000 dollárért is küzdött, éppen ezért nem akarta a véletlenre bízni a dolgot. A második szegmenst bár nem ő nyerte, ez csak annak volt köszönhető, hogy a szakasz végi Alfredo-Griffith ütközést követően belengetett sárga zászló alatt többen, köztük Brandon Jones is úgy gondolta, nem áll ki a pitbe.

- Reklám -

A szegmenst végül Jones meg is nyerte, Landon Cassill és Ryan Sieg előtt. A kiállást követően azonban helyre állt a világ rendje, és ismét Gibbs került az élre.

A kicsúszások természetesen ezúttal sem kímélték az élezőnyt sem. Az első, aki az élmenők közül összetörte az autót, Justin Allgaier volt. A JR Motorsports versenyzője egész nap az élmezőnyben autózott, 94 körrel a vége előtt azonban a második helyen haladva kényszerült feladni győzelmi álmait.

A hajrá káoszba fulladt

20 körrel a vége előtt Daniel Hemric is megnézte, hogyan nézne ki fordított irányban a martinsville-i pálya. Ezen élmény megszerzésében Sheldon Creed is tevénykenyen segített neki.

A hajrában a nagy beugró, Dale Earnhardt Jr. is belekeveredette egy kisebb balesetbe, miután a mezőny épen maradt része készülhetett a túlórázásra. A versenyt az első green-white-checkered újraindítás során sem sikerült befejezni. Sőt! Ezúttal egy tömegbalesetet követően a piros zászló is előkerült.

A zöld meglengetését követően a második helyen haladó Noah Gragson-t  az újraindításnál beragadó Sam Mayer forgatta ki, a 18 éves wisconsini azonban inkább csak eszköz volt Gragson eltűntetéséhez. A vártnál lassabban elinduló autója ugyanis a mögötte levők tolása miatt vált irányíthatatlanná, a végeredmény pedig 15 autót érintő tömegbaleset lett.

Egy 20 perces piros zászlós várakozást követően újra megpróbálták befejezni a versenyt, az utolsó nagy hajrá pedig Brandon Jones-nak sikerült a legjobban. A Joe Gibbs Racinges az utolsó kör kezdetén előzte meg végig domináló csapattársát, Ty Gibbset, aki a múltheti, John Hunter Nemechekkel való incidensét követően ezúttal a másik oldalról tapasztalhatta meg a dolgokat.

A bajnokságot két győzelmével vezető Gibbs Sam Mayer agresszív manőverének köszönhetően végül a falban végezte. A 197 kört az élen töltő Toyotást így csak a 8. helyen intették le.

Gibbs nem örült a verseny végi fejleményeknek, elégedetlenségének pedig öklével adott hangot. Csalódottsága érthető, hisz az ütközésnek köszönhetően 100.000 dollárt, azaz majd’ 35 millió forintot bukott.

A busás összeg végül a harmadik helyen célbaérő Allmendinger markát ütötte, akit Jones mellett csak Landon Cassill tudott legyzőni. Allmendinger a pontversenyben is átvette a vezetést, így gyenge kvalifikációs eredménye után sikerült a maximumot kihoznia a versenyből.

A hétvége zárásaként természetesen a Kupások veszik birtokba a pályát. A királykategória versenye magyar idő szerint vasárnap 1:30-kor kezdődik.

A FUTAM VÉGEREDMÉNYE – LINK