back to top
csütörtök, június 20, 2024

NASCAR-verseny januárban? – a floridai Disney Worldben még ez sem lehetetlen

Dátum:

Megosztás:

A szerdai Retro Verseny Ajánlónk első részében egy 1997-es NASCAR Truck Series futamot hoztunk el olvasóinknak. A viadal érdekességét az adja, hogy januárban, egy a floridai Disney Worldben fekvő pályán rendezték meg.

- Reklám -

Az autósportok kedvelőivel könnyen megeshet, hogy a hét közepén, a hétvégi versenyektől távoli időpontban, vagy akár a holtszezon egyik napján is szívesen megnéznének egy-egy futamot. Mi a Retro Verseny Ajánló rovatunkkal azoknak az olvasóinknak szeretnénk segíteni, akik maguk is szembesültek már ezzel a problémával. Ennek megoldására minden szerdán elhozunk egy az interneten keresztül ingyenesen megtekinthető izgalmas viadalt az Amerikai Egyesült Államokból.

- Reklám -

Jelenleg a NASCAR három nemzeti szériája közül egyik számára sem rendeznek versenyt januárban, azonban ez nem volt mindig így. Bár a mai Xfinity-nek megfelelő középső kategória mezőnye sohasem áll rajthoz ebben a hónapban, a „nagyoknak” és a „kicsiknek” több viadalt is rendeztek az év első heteiben.

Ebben a cikkben a Truck Series egyik futamát hoztuk el olvasóinknak. A legkisebb nemzeti széria szezonnyitóját 1997-ben és 1998-ban rendezték januárban, mindkétszer a ma már nem létező Walt Disney World Speedway-en. Később a NASCAR azért nem tartotta meg ezt a versenyt, mert utána majdnem másfél hónapos kihagyás várt a pilótákra, és ez a felkészülés szempontjából nem volt túl szerencsés. A két lefutott Chevy Trucks Challenge közül pedig mostanra az elsőt választottuk.

- Reklám -

1997. január 19-én a később két Daytona 500-at nyerő Michael Waltrip vezetésével rajtolt el a Truck Series-mezőnye, olyan pilótákkal, mint Bob Keselowski, akinek Brad nevű fia 2012-ben NASCAR Cup Series-bajnok lett. A rajtot követően alig öt percet kellett várni az első balesetre, és a kétszáz mérföldes futamon még további tizenkét alkalommal került elő a sárga zászló. A verseny győztesének személyét nem fedjük fel, hogy ne rontsuk el az élményt azoknak, akik végignéznék ezt a megközelítőleg kétórás összecsapást, aki azonban csak az eredményt szeretné megtudni, erre a linkre kattintva tudja azt megtekinteni.

A futam különlegességét az időponton kívül a helyszín is növeli, amely a floridai Orlando egyik külvárosában található Walt Disney World szórakoztató komplexum területén álló pálya volt. Az egy mérföld hosszú aszfalt borítású triovált 1995-ben nyitották meg, majd négy Indy Racing League- (az IndyCar elődje), és két Truck-versenyt rendeztek meg rajta. A létesítmény végül 2015-ben zárta be végleg kapuit, ezt követően elbontották, hogy új parkolóhelyeket hozzanak létre a helyén.