back to top
vasárnap, június 16, 2024

Brad Pitt és Álex Palou a Daytonai 24 óráson, fontos változás a NASCAR épített pályás futamain

Dátum:

Megosztás:

Álex Palou rajthoz áll a Daytonai 24 óráson, amelyen Brad Pitt filmet forgat, IndyCar-csapat indítását tervezi a Prema, újra bevezetik a szakaszokat lezáró kötelező sárga zászlót az épített pályás NASCAR Cup Series-versenyeken – pénteki hírösszefoglaló a hét legérdekesebb történéseiről.

- Reklám -

IMSA

A Daytonai 24 óráson folytatódik a Brad Pitt főszereplésével készülő Forma–1 témájú film forgatása. A kamerák a teszteken kezdenek el forogni és egy GT-autóra koncentrálnak majd, amelyet a mezőnnyel egy időben fog pályára küldeni a stáb. Az alkotásról, amelynek producere Lewis Hamilton, ebben a cikkben olvashatnak részletesebben.

- Reklám -

Elindul a január 27-én kezdődő Daytonai 24 órás versenyen Álex Palou. A tavalyi IndyCar-bajnok váltótársai Sébastien Bourdais, Scott Dixon és Renger van der Zande lesznek a Chip Ganassi Racing 1-es rajtszámú autójában.

NASCAR

Újra alkalmazni fogja a NASCAR a szakaszvégi kötelező sárga zászlót a nem oválokon – épített, utcai és road course pályákon – rendezett futamokon is – derült ki az idei Cup Series-szezon versenyeinek nemrég publikált szakaszbeosztásából.

- Reklám -

Nyilvánosságra hozták a Netflix által készített NASCAR: Full Speed című dokumentumsorozat előzetesét. A január 30-án megjelenő, öt részből álló széria kilenc kiválasztott Cup Series-pilóta szemszögén keresztül mutatja majd be a királykategória tavalyi szezonját.

Egyszerűsített diffúzort használnak majd idén a Cup Series-ben az egy mérföldnél rövidebb oválokon (Bristol és Dover kivételével) és épített pályákon. A változástól azt várják, hogy izgalmasabbá teszi ezeket a versenyeket.

 

Január 7-én, 55 évesen egy sztrók következtében elhunyt Tim Steele, az ARCA Re/Max Series háromszoros bajnoka. Steel a 90-es években a széria egyik élmenőjének számított, de egy 1997-es futamon elszenvedett súlyos sérülésből sohasem tudott teljesen felépülni, így pályafutása idejekorán befejeződött.

Az amerikai légierő (U.S. Air Force) lesz Bubba Wallace 23-as rajtszámú autójának egyik főszponzora a Cup Series idei szezonjában. Jelenleg még nem lehet tudni, hány futamra szól a megállapodás.

Érdekes szponzorok a NASCAR-ban: az amerikai hadsereg

Két Cup Series-pilóta, Bubba Wallace és John Hunter Nemechek, illetve a Truck-versenyző Corey Heim is rajthoz áll az IMSA Michelin Pilot Challenge daytonai szezonnyitóján, amelyet január 26-án rendeznek meg. Wallace és Nemechek egy csapatot alkotva fogja terelgetni a 23-as rajtszámú GR Supra GT4 EVO-t a BMW M Endurance Challenge nevű négy órás viadalon.

Bejelentették a NASCAR hivatalos virtuális bajnokságának, az eNASCAR Coca-Cola iRacing Series-nek az idei naptárát. A daytonai szezonnyitóra február 13-án fog sor kerülni, a további menetrend az alábbi képet látható.

IndyCar

Egy IndyCar-csapat megalakítását fontolgatja a Prema Racing nevű olasz istálló, amely jelenleg többek között a Forma–2-ben és a Forma–3-ban van jelen. Korábban a tehetségkutatásról ismert gárda pilótája volt mások mellett Charles Leclerc, Pierre Gasly és Mick Schumacher is. Az olasz alakulat a 2025-ös szezontól csatlakozna az amerikai sorozathoz.

Az IndyCart irányító Penske Entertainment bejelentette, hogy felélesztik az együttműködésüket az iRacinggel, így a széria újra megjelenik majd a platformon. A felek több évre szóló szerződést kötöttek, melynek következményeként megint megrendezhetik majd a virtuális Indy 500-at a versenyszimulációs videojátékban. A Motosport Games által készített program sorsáról továbbra sem lehet semmi biztosat tudni.

Az idei szezonban is az A. J. Foyt Racing pilótája lesz Santino Ferrucci. Az istálló másik autóját pedig Sting Ray Robb vezeti majd, tehát Benjamin Pedersen távozik az alakulattól.

A DHL idén az Andretti helyett a Chip Ganassi Racinggel kötött partneri megállapodást. A szállítmányozással foglalkozó cég ikonikus sárga festése Álex Palou Hondáján tűnik majd fel (korábbi hír).

Ülést kapott az IndyCar legfontosabb nevelőszériájának tekinthető Indy NXT-ben Lindsay Brewer, így idén két női pilóta teljesíthet teljes szezont ebben a sorozatban. A 26 éves versenyző a Juncos Hollinger Racinget fogja erősíteni (korábbi hír).

A motorsport világa

Nem indul el idén az SRX (Superstar Racing Experience) negyedik szezonja. A Tony Stewart és Ray Evernham által megalkotott sorozatban korábban számos híres pilóta, többek között Josef Newgarden is szerepelt.

Nem jutott be a 38. Chili Bowl vasárnapi döntőjébe Kyle Larson, aki a csütörtöki kvalifikációs futamán csak az ötödik helyet szerezte meg, miután összeakadt egyik ellenfelével és felborult  A midget-szakág egyik legfontosabb eseményének számító több napos rendezvényt ezen a YouTube-csatornán lehet élőben követni.

Először fog az Egyesült Államokban futamot rendezi az Extreme E nevű terepverseny-sorozat, amelyben speciális elektromos terepjárókkal küzdenek egymás ellen a pilóták. Az amerikai fordulóra az arizonai Phoenixben november 23-án és 24-én fog sor kerülni (korábbi hír).