back to top
szerda, július 24, 2024

Mégis marad a NASCAR-ban a legendás tulajdonos, régi-új csapatával folytatja

Dátum:

Megosztás:

Tony Stewarttal szemben Gene Haas mégsem távozik a NASCAR-ból, a következő szezonban a Cup Seriesben egy, az Xfinity Seriesben pedig kettő autót fog indítani.

- Reklám -

Ahogy korábban beszámoltunk róla, nemrég a Stewart-Haas Racing két tulajdonosa, Tony Stewart és Gene Haas bejelentették, hogy a csapattal kivonulnak a NASCAR-ból. Viszont azóta kiderült, csak az egyikük távozik teljes mértékben.

Vége a dalnak: megszűnik a patinás NASCAR-csapat

- Reklám -

Haas ugyanis nyilvánosságra hozta, hogy Haas Factory Team néven új csapatot alapít, amely jövőre a Cup Seriesben egy, az Xfinity Seriesben pedig kettő autót fog indítani. Azt még nem lehet tudni, hogy ezeket melyik gyártótól fogják venni, és kik fognak bennük ülni. Azt viszont igen, hogy az a Joe Custer lesz az alakulat elnöke, aki jelenleg Stewart-Haas Racing társelnöke. A vezetőség egyes tagjai mellett az új istálló épületeket és infrastruktúrát is „megörököl” közvetlen elődjétől.

- Reklám -

Arra is fény derült, hogy a 71 éves üzletember miért döntött mégis a folytatás mellett. „A motorsportok iránti elkötelezettségem nem változott, csak annak a mértéke, hogy mennyire veszek részt benne – nyilatkozta Haas, aki egyébként eközben egy Forma–1-es istállót is futtat. – Túlságosan megterhelő lett a négyautós Cup Series-csapat működtetése, ugyanakkor továbbra is szükségem van egy platformra a Haas Automation népszerűsítéséhez, és a HaasTooling.com fejlesztéséhez.”

Haas saját csapatával 2002-ben mutatkozott be a NASCAR királykategóriájában. Ehhez az alakulathoz 2009-ben csatlakozott társtulajdonosként Stewart, majd az idei szezonra a szervezet már négy autót nevezett a Cup és kettőt az Xfinity Seriesbe. Na ennek a felállásnak tényleg vége lesz, de az Xfinitys csapatrészt és egy Cup-chartert Haas továbbvisz magával. Mellékesen a másik három közül eddig csak egynek a sorsa ismert, azt a Front Row Motorsports vette meg.

Jelenleg az Xfinity Seriesben Cole Custer – aki tavaly bajnok lett a sorozatban– és Riley Herbst a Stewart-Haas versenyői, a Cup Seriesben pedig Josh Berry, Noah Gragson, Chase Briscoe és Ryan Preece képviselik az alakulatot. Annyit már sejtetni lehet, hogy nem Briscoe lesz annak az egy megmaradó királykategóriás autónak a gazdája, mivel a hírek szerint ő lehet a mostani idény végén visszavonuló Martin Truex Jr. utódja a Joe Gibbs Racingnél.

Hivatalos: Martin Truex Jr. visszavonul az idei szezon végén