back to top
péntek, június 21, 2024

Vége a dalnak: megszűnik a patinás NASCAR-csapat

Dátum:

Megosztás:

Bejelentették, hogy az idei szezon végén befejezi a működését a Stewart-Haas Racing. Az alakulat két bajnoki címet ünnepelhetett a NASCAR királykategóriájában.

- Reklám -

Gene Haas 2002-ben indította el a saját királykategóriás NASCAR-csapatát, amelybe 2009-ben vásárolta be magát Tony Stewart, aki akkor még pilótaként is erősítette az alakulatot. Így pedig megszületett a jól ismert Stewart-Haas Racing. A csapat szép sikereket ért el, 2011-ben Stewart, 2014-ben Kevin Harvick révén megszerezték a Cup Series bajnoki címét, tavaly Cole Custerrel pedig az Xfinity Seriesben értek fel a csúcsra. Azonban még ez sem volt elég ahhoz, hogy életbe tartsa az istállót. Nemrég ugyanis bejelentették, hogy az idei szezon végén befejezik a működést.

- Reklám -

„Meghoztuk azt a nehéz döntést, hogy megszüntetjük a Stewart-Haas Racinget a 2024-es szezon végeztével – olvasható a tulajdonosok közleményében. – Ez nem volt egy könnyű döntés, és nem is gyorsan született meg. De a versenyzés egy sok munkát és alázatot igénylő sport. Rendíthetetlen elkötelezettséget és óriási erőforrásokat igényel egy 365 napon át tartó gondolkodásmóddal kiegészítve, amely arra irányul, hogy miként legyünk jobbak mindenki másnál. Ettől is válik aztán annyira édessé a győzelem. Viszont a lehető legjobb teljesítmény eléréséhez szükséges elkötelezettség a fenntarthatóság biztosítása mellett hihetetlenül megterhelő. Mi pedig elértünk egy olyan pontra a saját személyes és üzleti életünkben, hogy itt az ideje a fáklya átadásának.”

- Reklám -

Az biztos, hogy mindkét tulajdonos talál magának más elfoglaltságot. Haas a cégei mellett egy Forma–1-es csapatot is vezet, Stewart pedig egyes kötelezettségein kívül a drag versenyzésben világában pilótaként és csapattulajdonosként is érdekelt.

Dehogy zsugori a Haas tulajdonosa

A Stewart-Haas Racingnek jelenleg hat autója és pilótája van a NASCAR berkein belül, a Cup Seriesben Noah Gragson, Chase Briscoe, Ryan Preece és Josh Berry, az Xfinity Seriesben pedig Riley Herbst és Custer versenyez náluk. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy velük mi történik majd. Ahogyan azt sem, hogy ki veheti meg a csapattól a négy királykategóriás chartert. A szakíró Bob Pockrass szerint a Front Row Motorsports, a 23XI Racing és a Trackhouse Racing szerepel a lehetséges vásárlók listáján.