kedd, február 27, 2024

Jeff Gordon kellett ahhoz, hogy a NASCAR 2007-ben felérjen a világ tetejére

Dátum:

Megosztás:

Patrick Hickey 2007. május 24-én feljuttatta a NASCAR-t a világ tetejére. Az amatőr hegymászó Jeff Gordon iránti rajongása vezetett oda, hogy a széria egy helikopter segítségével küldött neki egy Nextel Cup Series zászlót a Mount Everest alaptáborába, amelyet aztán ő felvitt magával a csúcsra.

- Reklám -

Nagy feladatra vállalkozott Patrick Hickey 2007 tavaszán, a Cotopaxi és a Kilimandzsáró után a Mount Everest megmászását tűzte ki céljául a Dél-Karolinai Egyetem professzora. Hickey az első naptól kezdve blogot vezetett a kalandjáról, amelyben azt is megírta, hogy milyen problémákkal kell szembenéznie a hegyen: fáradtság; hideg; az elszigeteltség érzése; illetve a NASCAR-ról szóló hírek hiánya. Az ontariói származású amatőr hegymászó konkrétan a versenyek végeredményeiről, és kedvenc pilótájának, Jeff Gordonnak a szerepléséről érdeklődött.

A Csodagyerek tündöklése – A NASCAR története IV.

- Reklám -

A kérdés megmozdította a széria rajongóit, több mint ötszáz ember reagált valamilyen módon a bejegyzésre. Egyikük a NASCAR-alkalmazottak figyelmét is felhívta erre, akik megkérdezték az alaptáborban tartózkodó akkor 52 éves férfit, hogy felvinné-e magával a Cup Series zászlaját a csúcsra.

- Reklám -

„Csörgött a telefonom, és amikor felvettem, valaki megkérdezte, hogy hol tudnánk találkozni a zászló átvételének céljából. Mondtam neki, hogy »én éppen egy sátorban vagyok, egy szikla mögött az alaptáborban«, amely úgy körülbelül 17,600 láb [5643 méter] magasságban fekszik” – nyilatkozta Hickey.

Ezután a NASCAR egy sérült hegymászókhoz tartó mentőhelikopterrel küldte el hozzá a zászlót. „A pilóta odasétált hozzám, megkérdezte, hogy én vagyok-e Patrick Hickey, majd átadott egy borítékot, amelyen az Egyesült Államok postájának bélyege volt. Szerencsére az átvételhez nem volt szükség az aláírásomra, mert túl hideg volt ahhoz, hogy levegyem a kesztyűmet” – idézte fel az ápoló végzettségű kanadai szavait a New York Times.

Hickey végül május 24-én feljuttatta a 8849 méteren fekvő csúcsra – a világ legmagasabb pontjára – a zászlót, amelyen a NASCAR Nextel Cup Series felirat szerepelt. Ez a bizonyos telekommunikációs vállalat 2004 és 2007 között volt a sorozat főszponzora ezen a néven (a Sprint, amely ezt követően támogatta a sorozatot, ugyanannak a cégcsoportnak a tagja volt, mint a Nextel).

A NASCAR az erőfeszítéseinek jutalmául megszervezte, hogy Hickey találkozhasson Gordonnal a 2007. október 13-án megrendezett Bank of America 500 előtt. Ez végül szerencsét hozott a Hendrick Motorsport versenyzőjének, hiszen ő nyerte meg az észak-karolinai Lowe’s Motor Speedway-en tartott futamot.

A zászló felvitelén kívül Hickey másra is felhasználta a hirtelen jött figyelmet, hiszen gyűjtést szervezett a Dél-Karolinában ápolónak tanuló egyetemi hallgatók számára. A NASCAR-szurkolók pedig lelkesen támogatták is ezt az ügyet, és ezzel a négyszeres Cup Series-bajnok tiszteletét is kivívták maguknak.

„Mindig jó az olyan nagyszerű személyes teljesítményekről hallani, amelyet Patrick hajtott végre. Azt hiszem, hogy ez [az adakozás] sokat elmond a NASCAR-rajongók nagylelkűségének mértékéről. Nem csak Patrick azon erőfeszítéseire gondolok, hogy pénzt gyűjtsön egy számára fontos ügy érdekében, hanem a többi NASCAR-szurkolóra is, akik szintén támogatásukat fejezték ki” – mondta Gordon, akit még egy Forma—1-es pilóta is a kedvencének nevez.

Hickey életében a hegymászás mindig komoly szerepet játszott, és az eredményein keresztül egy nagyon elit csoportnak is a tagjává vált, hiszen ő az egyike annak a 350 embernek, aki teljesítette a hét hegycsúcs kihívást, vagyis elérte mindegyik kontinens legmagasabb pontját.