back to top
péntek, június 21, 2024

Harvick: hétvégi Fontanai verseny lesz az új abroncsok igazi tesztje

Dátum:

Megosztás:

Kevin Harvick szerint a hétvégi, Fontanai Auto Club Speedway-en megrendezésre kerülő verseny lesz az új, 18 inches kerék igazi tesztje.

- Reklám -

Harvick, aki a múlt vasárnapi Daytona 500-on egy baleset következtében csak a 30. helyen végzett, úgy véli, hogy a kétmérföldes pálya „agresszív” teszt lesz az új méretű abroncsok számára, amelyeknek sokkal alacsonyabb profilú oldalfala van.

- Reklám -

Hozzátette, hogy véleménye szerint semmilyen verseny előtti szimuláció nem tud felkészíteni azokra a követelményekre, amelyek a vasárnapi 400 mérföldes kaliforniai versenyen várnak rájuk.

Nagy próba lesz ez az új abroncsoknak. Fontanába megyünk, egy két mérföldes aszfaltcsíkra, ahol a legagresszívabb a gumik kopása az összes versenypálya közül” – mondta Harvick a Motorsport.com-nak.

- Reklám -

Ez nem olyan, mint bármi más, és mivel nem ismerem az autót, ezért nagy hangsúlyt kell majd fektetünk az edzésekre, főleg a gumikopás szempontjából.

Harvick úgy véli, hogy a gumikezelés lesz a siker kulcsa Fontanában, mivel a pályát 1997-es megépülése óta nem újították fel.

Mindig a gumikezelésről a legfontosabb, illetve az, hogy megtaláljuk azt az ívet a pályán, ami gyors, de kevésbé koptatja az abroncsokat. A Next Gen autó viszont teljesen más lesz, mint amit eddig megszoktunk” – magyarázta a Stewart-Haas Racing versenyzője.

Azt hiszem, fontos lesz egy biztos tempóra beállni, hogy végig tudjuk csinálni egy szett gumival az egész etapot, amíg az üzemanyag ki nem fogy. De nem tudjuk mi fog történni, így gyorsan kell majd alkalmazkodnunk.

Harvicknak nem sok babér termett a Daytona 500-on, de a következő három hétvégén lesz lehetősége javítani
Harvicknak nem sok babér termett a Daytona 500-on, de a következő három hétvégén lesz lehetősége javítani Fotó: Chris Graythen/Getty Images/NASCAR Media

Harvick szerint mindennél fontosabb lesz a Next Gen autó megóvása, és fejlesztése

Bár Harvick nem aggódik a tartalék autók hiánya miatt, azért elismerte, hogy oda kell figyelniük, hiszen bázisuktól messze eső fordulók – Fontana, Las Vegas, Phoenix – következnek a versenynaptárban, ezért nem lesz sok idejük egy-egy autó újjáépítésével foglalkozni.

Úgy gondolom, hogy Fontana esetében – mivel ez az első – már tökéletes lesz az autó, ahogy kitoljuk majd a garázsból” – mondta Kevin Harvick.

Amikor az első futamról a második futamra, vagy a harmadik futamra mész, valószínűleg a két pálya valamelyikének garázsában töltesz majd egy kis időt az autó beállításain dolgozva, felkészítve azt a következő hétre.

Tehát a tartalékainkat jól előkészítjük, de ez nem olyan, mintha a bázisodon dolgoznál. Rengeteg lesz a versenypálya garázsában zajló munka.

A 2014-es bajnok hozzátette, hogy a folyamatosan fejleszteni kell majd a következő három hétvégén az autókat.

A Daytona 500 és a nyugati parti három verseny meghatározhatja a szezonod első felét, és ha nem vagy óvatos, hátrányba kerülhetsz. Fontos lesz a Next Gen autó finomhangolása.

Ha összetörsz egy járgányt, akkor annak a fejlődése lelassul, mert a mi sportunk a részletekről szól, és nem tudod rövid idő alatt annyira részletesen újra beállítani a géped, amennyire kell ahhoz, hogy olyan gyorsan tudjon futni, mint eredetileg.

Az, hogy ne legyenek összetört versenyautóid, legalább olyan fontos, mint bármi más, az elkövetkezendő három hétvégén” – jelentette ki Kevin Harvick