péntek, április 19, 2024

Ford: nem nyertünk elég versenyt, de a három bajnoki cím magáért beszél

Dátum:

Megosztás:

A NASCAR mindhárom fő sorozatában csak egy-egy pilótájuk volt a bajnoki döntőben, mégis teljes söprést hajtott végre a NASCAR-ban a Ford Performance csapata.

- Reklám -

2001 óta először fordult elő, hogy egy márka mindhárom bajnoki címet megszerezte. Akkor a Chevrolet pilótái, most hétvégén pedig a Ford volt ennyire sikeres.

- Reklám -

Pénteken a Truck Series szezonzáróján Ben Rhodes tudott győzedelmeskedni, miután két riválisa, Carson Hocevar és Corey Heim összeütköztek, a ThorSport Racing pilótája ötödikként ért be. Eggyel előbb, mint a bajnoki négyes utolsó tagja Grant Enfinger. Rhodes így másodjára lett a Truck Series bajnoka.

Szombaton Cole Custer egy győzelemmel biztosította az Xfinity Series első helyét, vasárnap Phoenixben pedig Ryan Blaney először lett a Cup Series bajnoka.

- Reklám -

„Mindhárom nemzeti szintű bajnokság nagyon szoros, a program minden részének helyén kell lennie. Legyen szó a motorról, a kaszniról, a beállításokról, az aero-csomagról, a pilótáról, a kerékcserékről, mindennek tökéletesnek kell lennie” – emelte ki Mark Rushbrook, a Ford Performance globális igazgatója a motorsport.com-nak.

„Küszködtünk, főleg a Cupban nem találtuk a ritmust bizonyos pályatípusokon. Az összes csapatunk összedolgozott, senki nem adta fel, és keményen dolgozott. A rájátszásban pedig főleg a Team Penske és a 12-es csapat emelkedett ki a többiek közül.

Új Mustang debütál jövőre a NASCAR-ban

Voltak olyan szezonjaink, amikor sok futamot nyertünk, de bajnokság nélkül. Most ugyan nem győztünk annyi versenyen, mint szerettünk volna, de a három bajnoki cím magáért beszél. A Ford Performance csapata nemcsak egy partnerség, hanem egy család is, akiknek a versenypályán vannak az autói.

Bármennyire is egy cég vagyunk, akik autókat adnak el, ugyanakkor egy versenyistállónk is van, és családias módon működünk együtt, ahol minden ember számít. Minden az emberekről szól, akik a műhelyben felkészítik az autókat, és a pilótákról, akik a versenypályán bizonyítanak.

A három pilóta, akik a hétvégén nyertek, a márkát képviselik. Ben Rhodes, Cole Custer és Ryan Blaney a sport bajnokai, és büszkék vagyunk arra, amit elértek.”

Általában a Toyota és a Chevrolet versenyzői nyerték a legtöbb versenyt és szerepeltek a szalagcímeken évközben, de a rájátszásban – amikor számított – a Ford pilótái éledtek fel.

„Minden sorozatban legalább egy autót jó a bajnoki négyesben tudni. Persze, jó lenne többet, de ennyi is elég volt. Tudtuk, hogy mindegyik pilótának és csapatnak van esélye a bajnoki címre.

De sok minden történhet egy versenyen. Főleg pénteken, teljesen máshogy alakulhattak volna a dolgok, az ilyesmit nem lehet előre tudni.”

A Ford több veszteséget is elkönyvelhet majd a télen, hiszen Aric Almirola mellett Kevin Harvick is visszavonul majd. A kisebb szériákban szerzett bajnoki címek azonban megmutatják, van még pilóta a márka kötelékében, akik utánpótlást jelentenek majd a következő években.