back to top
csütörtök, június 20, 2024

Épphogy megszabadult a tűz poklából, elindult a gyógyulás útján

Dátum:

Megosztás:

Az idei évben rengeteg szerencsétlen baleset történt a NASCAR-ban, az egyik legijesztőbb azonban a Truck Series versenyén történt.

- Reklám -

Az élet egy másodperc alatt megváltozhat, Jordan Anderson viszont 20 rémisztő másodpercet élt át egy égő autóban, mielőtt ki tudott szállni belőle október 1-jén a NASCAR Truck Series Talladega Superspeedwayen rendezett versenyén.

- Reklám -

Miközben a lángok nyaldosták őt, és az autója még mindig a pályán gurult, Andersonnak egy dolog járt a fejében.

Bármi is van az ablak túloldalán, nem lehet rosszabb, mint ami történni fog, ha csak ülök itt” – mondta a Truck Series versenyző.

- Reklám -

Közel egy hónappal a balesete után Anderson elmondta, hogy ezen a hétvégén lesz először a pályán, hogy megnézze az Xfinity Series csapatát Myatt Sniderrel a Martinsville Speedwayen.

Bár könnyű lenne siránkozni fájdalmas sérülései miatt, Anderson elgondolkodik azon, amit apósa, Larry McReynolds (Dale Earnhardt korábbi csapatfőnöke, jelenleg a Fox NASCAR szakértője) nemrég mondott neki.

Ennél sokkal rosszabb is lehetett volna” – idézte fel McReynolds szavait Anderson. „Mivel 32 autó volt mögöttem, nagyon csúnya vége is lehetett volna ha nekem jönnek, és beszorulok az autóba, vagy ilyesmi.

Anderson a kilencedik helyre kvalifikálta magát a 36 fős NASCAR Truck Series mezőnyben, és a 19. körben a negyedik helyen haladt, amikor a kamionból hirtelen füst szállt ki, majd lángok borították el.

Valami belekerült a motor elején lévő szivattyú olajvezetékébe, és lyukat vágott rajta. Gyakorlatilag az olajtartály teljes tartalma kicsapódott. Ezért volt a tűz olyan nagy és forró, és ezért tartott ilyen sokáig.

Ami ezután történt, a 31 éves versenyző szerint olyan volt, mintha lassított felvételen történt volna.

Emlékszem, hogy láttam a tüzet a padló jobb oldalán, ezért leállítottam a motort, lelassultam” – magyarázta Anderson az NBC Sportsnak. „Volt már néhány motorom a múltban, ami felrobbant, és volt egy kis tűz, ami bejött, aztán általában el is múlt.

Most azonban egyre rosszabb lett a helyzet, nagyobb lett a tűz, és már az arcomat nyaldosta. Kezd forró lenni. Nagyon forró.

James Bond a NASCAR Truck Seriesben?

Anderson megpróbálta lelassítani az autóját, hogy ki tudjon szállni.

Az 1-es és 2-es kanyar között már a fékre lépett, szerencsére a mezőny közben elhaladt mellette, miközben ő küzdött, hogy visszanyerje uralmát az égő teherautó felett.

Anderson kicsatolta a biztonsági öveket, leengedte az ablakhálót, és kidugta a fejét az ablakon, miközben az autója kb 100 km/h-s sebességgel ment még mindig a pályán.

Eljutottam arra a pontra, amikor az összes bennem lévő adrenalin úgy érezte, hogy bármi jobb, mint ebben az autóban maradni. (Ennyire) forró lett a helyzet. Éreztem, hogy az egész testem annyira forró. Éreztem, hogy minden égni kezd.

Másodszor is kidugta a fejét a bal oldali ablakon, de látta, hogy mindjárt a falnak ütközik. Visszahúzta a fejét a járműbe.

Próbáltam tökéletesen időzíteni, hogy mikor szálljak ki. Ha egy pillanattal korábban szállok ki, akkor valószínűleg beszorulok az autó és a fal közé.

Most már nevetek rajta, de akkor nem volt vicces. Úgy nézett ki, mintha én lettem volna James Bond.

A NASCAR Truck Series versenyzője ezután a lehető legrosszabb helyzetbe került, ugyanis elkezdett csökkenni az adrenalin szintje, és így jöttek a fájdalmak.

Amikor az orvosi központba értem, nagy fájdalmaim voltak. Ezért infúziót adtak, és ekkor vittek a helikopterhez. Hogy őszinte legyek, ezután nem sok mindenre emlékszem, amíg fel nem ébredtem a kórházban.

Anderson harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a jobb karján és a nyakán. Máshol másodfokú égési sérüléseket szenvedett. Ez a baleset azonban nem csökkentette a versenyzés iránti vágyát.

Nem hagyom, hogy ez az eset meghatározzon engem és azt, hogy ki vagyok” – mondta. „Ha valami, akkor ez csak még nagyobb motivációt ad nekem, hogy újra pályára lépjek.

A Truck Series 2023-as szezonnyitója Daytonában kevesebb mint négy hónap múlva lesz. Anderson pedig ott lesz a rajtrácson.