back to top
hétfő, május 20, 2024

Egy rekord már most megdőlt a NASCAR bajnoki döntőjével kapcsolatban

Dátum:

Megosztás:

Tizedik szezonzáró döntőjére készül a Cup Series. A vasárnapi futamon négy olyan pilóta küzdhet majd a bajnoki cím megszerzéséért, akik már a verseny előtt beállítottak egy új rekordot, ugyanis mióta ebben a rendszerben dől el az első hely sorsa, azóta még soha nem volt ennyire alacsony a rájátszás négy döntősének átlagéletkora.

- Reklám -

Az október 29-én Martinsvilleben rendezett Cup Series futamon kialakult az idei szezont lezáró bajnoki négyes döntő mezőnye. Ryan Blaney a „Gémkapcson” megszerzett első helynek, William Byron pedig a nagyszerű szezonja során gyűjtött számtalan pontnak köszönhetően csatlakozott Kyle Larson és Christopher Bell duójához, akik a Las Vegasban, illetve a Homestead-Miamiban rendezett rájátszás-fordulók megnyerésével kvalifikálták magukat a phoenixi versenyre. Utóbbi két pilóta másodszor, az előbbi kettő pedig először küzdhet meg a NASCAR alapítójáról elnevezett Bill France Kupáért, amelyet közülük eddig csak Larsonnak sikerült (2021-ben) a magasba emelnie.

- Reklám -

Az idei szezon bajnoki címére pályázók mindannyian elmondhatják magukról, hogy nagy tapasztalatuk ellenére még mindig nagyon fiatalnak tekinthetőek a NASCAR mezőnyében, illetve azt, hogy a korukkal már a döntő előtt megdöntöttek egy rekordot. Byron 25 év 10 hónapja, Bell 28 év 10 hónapja, Blaney 29 év 10 hónapja és a korelnök Larson 31 év 3 hónapja született, négyük átlagéletkora így 28 év 11 hónap és 25 nap, ami azt jelenti, hogy vasárnap minden idők legfiatalabb döntőjét rendezik a Cup Series-történelmében.

2014-óta zárja a NASCAR királykategóriájának szezonjait a mai formájában ismert Championship 4, azaz a bajnoki négyes döntő, így 2023. november 5-én a tizedik ilyen versenyére készül a széria. Az eddigi kilenc futam közül a tavalyi során volt a legalacsonyabb az átlagéletkor – 29 év 3 hónap és 19 nap –, ekkor Bell mellett Joey Logano, Ross Chastain és Chase Elliott küzdött a címért.

- Reklám -

Az előző és az mostani év végjátéka jól mutatja, hogy mennyire fiatalodik a Cup Series élmezőnye, hiszen 2014 és 2021 között nem volt olyan döntő, amelynek résztvevői átlagosan fiatalabbak lettek volna 33 évnél. A legöregebb fináléra 2019-ben került sor, amikor a Kyle Bush, Martin Truex Jr., Kevin Harvick és Denny Hamlin összeállítású négyes átlagosan 39 év 2 hónap és 19 nap tapasztalatával vetette bele magát a küzdelembe.

A bajnoki négyes egyik csapata „újjászületett” a szezonzáró előtt

William Byron – annak ellenére, hogy 25 évesen került a cím esélyesei közé – győzelme esetén sem lenne a legfiatalabb bajnok a Championship 4 érában, hiszen Elliott 2020-as diadalakor még csak 24 éves és 11 hónapos volt. Ennél közelebb a gyermekkorhoz a döntők részvevői közül csak Joey Logano volt, aki 24 évesen és 6 hónaposan vágott neki 2014-ben a mindent eldöntő futamnak.