back to top
csütörtök, május 30, 2024

Célfotó, tömegbaleset, büntetés – így ért véget az idei utolsó superspeedway verseny

Dátum:

Megosztás:

Úgy, tűnt, orrhosszal vették el a távozó bajnok hattyúdalát, de végül nem is számított különbség a végén.

- Reklám -

Viszonylag eseménytelenül telt az idei második talladegai futam első szakasza. Egyedül az utolsó körben történt baleset, akkor a benzinből kifogyó Ricky Stenhouse Jr. lassult le, és okozott kavarodást a mezőnyben. Ryan Blaney nyerte a szakaszt, míg az eset vesztesei Kyle Busch és Ross Chastain voltak utóbbi azonnal kiesett, de hiába kapott csak egy pontot, a többi pilóta eredményei miatt így is csak 10 pontot kell ledolgozzon a Roválon ahhoz, hogy a rájátszás következő körébe jusson.

- Reklám -

A második részben Denny Hamlin kapott büntetést, de ennek ellenére visszaküzdötte magát az élmezőnybe. Továbbra is zöld zászlós kiállások határozták meg a stratégiát, miközben Keselowski idén hatodjára nyert szakaszt. A kiállásoknál Ty Dillon autója húzta magával a benzineskannát, ami ki is gyulladt, de szerencsére nem lett belőle nagyobb baj.

A finálé előtt még egy rájátszásban érdekelt pilóta esett ki, méghozzá Brad Keselowski személyében. Az idén meg futamgyőzelemmel nem rendelkező pilóta az újonc Carson Hocevar autóját tolta meg hátulról, ami végül eltalálta Keselowskit is.

- Reklám -

Kisebb javítás után végül 13 körrel a vége előtt engedték el a mezőnyt újra, és úgy nézett ki, a Hendrick Motorsports megszerezheti 301. győzelmét is, ugyanis Alex Bowman, William Byron, Kyle Larson és Chase Elliott egymást megtalálva erős tandemet alkottak.

Jubileummal jutott tovább a rájátszás újabb győztese

Végül két Ford, Kevin Harvick és Blaney vezették fel a két megmaradó sort az utolsó körökre. Az utolsó kör felénél a 2014-es bajnok megpróbálta blokkolni márkatársát, Blaney azonban még időben le tudott váltani lendületveszteség nélkül, így csak 12 ezreddel is, de Harvick előtt maradt.

Hiába haladt a harmadik helyen is, a meglepetésember Riley Herbst-t a vonal előtt fordította ki Corey LaJoie, így a lehető legvégén kavarodtak meg a lapok. Denny Hamlin körhátrányból lett harmadik, míg Larson a vezető tandem tagjaként csúszott vissza a 15. helyre.

Harvick így utolsó szezonjában a darlingtoni retro hétvége után ismét a második helyen ért célba, így továbbra is csak kis különbséggel csúszott el a győzelem.

„Úgy gondoltam, jó helyzetben vagyunk a hátsó egyenesben, mert tudtam, hogy Riley mögöttem lesz. Aztán a tri-ovál részen kipörgették. A spotterem üvöltött, hogy próbáljak oldalról szélárnyékot lopni, de akkor még úgy gondoltam, nem lesz rá szükség.” – ecsetelte Harvick a végjátékot a motorsport.com-nak.

„Nagyszerű nap volt, örülök, hogy így fejezhettem be Talladegában. Mindig nyerni akarsz, de ez van.”

Mint kiderült, még egy akadálya lett volna az első helyének, ugyanis a versenyt követő vizsgálaton elbukott a 4-es számú autó, amiért kizárták. A szélvédőt nem rögzítették rendesen, amiért Harvick összes, versenyen szerzett pontját elvették.

Már csak egy verseny van hátra rájátszás következő köréig, amely végén újabb négy versenyző esik ki a bajnoki küzdelemből.

# Pilóta Csapat Márka Pontok
24 William Byron* Hendrick Motorsports Chevrolet 3 136 0
12 Ryan Blaney* Team Penske Ford 3 078 -59
11 Denny Hamlin Joe Gibbs Racing Toyota 3 108 -28
20 Christopher Bell Joe Gibbs Racing Toyota 3 080 -56
17 Chris Buescher RFK Racing Ford 3 077 -59
19 Martin Truex Jr. Joe Gibbs Racing Toyota 3 075 -61
5 Kyle Larson Hendrick Motorsports Chevrolet 3 073 -65
6 Brad Keselowski RFK Racing Ford 3 060 -76
45 Tyler Reddick 23XI Racing Toyota 3 058 -78
23 Bubba Wallace 23XI Racing Toyota 3 051 -85
1 Ross Chastain Trackhouse Racing Team Chevrolet 3 050 -86
8 Kyle Busch Richard Childress Racing Chevrolet 3 034 -102

*győzelmek révén már továbbjutott