back to top
péntek, június 21, 2024

A NASCAR már várja az „F1-es inváziót”

Dátum:

Megosztás:

Régi tradíciót éleszt újra a NASCAR-ban két F1-es világbajnok. Bár nem feltétlenül ez volt a céljuk, előreláthatólag kisebb sereget vonzhatnak az év első „road” versenyére.

- Reklám -

Régebben sokkal gyakoribb volt, hogy az oválok mellett az épített pályáknak megvoltak a maguk specialistái, akik nem feltétlenül a mezőnyből kerültek ki. Persze, mindig is voltak olyanok (mint például Juan Pablo Montoya, Max Papis vagy A.J. Allmendinger), akiknek az is jó ment, amikor mindkét irányba kell kanyarodni.

- Reklám -

De emellett voltak azok a pilóták is, akik nem a NASCAR-ban szereztek sikereket, mégis arra az évi egy-két versenyre beugrottak, és nem is mentek rosszul. Az elmúlt években azonban a Cup Series pilótái még dominánsabb formával egyre jobban kiszorították az angolul „road course ringer” névre is hallgató versenyzőket.

Tavaly Joey Hand, a korábbi GT-menő teljesítette az össze épített pályás futamot, és voltak még páran, akik szintén hasonló cipőben jártak. Az IndyCar-pilóta Conor Daly mellett Mike Rockenfeller és Kimi Räikkönen okozták a legnagyobb durranást Watkins Glenben.

- Reklám -

Idén úgy tűnik, visszatér a tradíció, hiszen az év első versenyére hárman is neveztek, méghozzá minden eddiginél nagyobb nevek. Räikkönen mellett Jordan Taylor és Jenson Button is ott lesz a mezőnyben.

Jenson Button történelmi kalandba kezd

„Egy 3000 főt számláló városban nőttem fel, ahol csak egy közlekedési lámpa volt. Álmomban sem gondoltam volna, hogy F1-es srácok ellen versenyzem majd, ráadásul kettőt egy csapásra, és az egyik a csapattársam is lesz.” képedt el Chase Briscoe, aki Buttonnal lesz egy csapatban Austinban.

„Nagyon király érzés lesz, megismerni őt és látni, ahol felkészül. Szerintem sokat fog hozni a konyhára, hogy ennyi tapasztalata van az épített pályákkal. Ezt tavaly is láttam, amikor Mick Schumacher és Kevin Magnussen a beültek az autóba. Csak néhány kört teljesítettek a [Charlotte-i] Roválon, de egy másodpercen belül voltak ahhoz az időhöz képest, amibe 100%-ot raktam bele.”

Räikkönen versenyezni tér vissza legutolsó győzelmének helyszínére

Kyle Busch viszont inkább a hiányosságaikat emelte ki, viszont rámutatott, a F1 2007-es világbajnoka tavaly Watkins Glenben baleset miatt végül fel kellett, hogy adja a futamot.

„Jó lesz őket a show részének tudni, de nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy a NASCAR kontaktsport. Biztos vagyok benne, rendesen megijedt Watkins Glenben, de most már felkészül erre, és tudja, mi vár rá.”