back to top
szerda, július 24, 2024

A főmérnök közbenjárása is kellett Earnhardt Jr. karrierjének beindításához

Dátum:

Megosztás:

Érdekes történetet osztott meg Tony Eury, Dale Earnhardt csapatának korábbi főmérnöke. Eszerint az idősebbik Earnhardt csapatfőnökként eredetileg nem a fiával számolt…

- Reklám -

Dale Earnhadt Jr. a napokban a NASCAR Hírességek Csarnokának legfrissebb tagja lett Mike Stefanik és Red Farmer mellett. Ehhez kellett egy „lottóötös-pillanat” is Earnhardt elmondása szerint. Ezt a sztorit elevenítette fel a családi istálló Dale Earnhardt Inc. korábbi főmérnöke, Tony Eury Sr.

- Reklám -

A DEI versenyzőt keresett 1998-ra Steve Park helyére, Earnhardt Jr. viszont nem volt éppen kiemelkedő a late model-versenyeken addig. Addigi Busch-(ma Xfinity-)karrierjét még maga a versenyző is csak közepesnek nevezte. Ekkor jött Eury közbenjárása. Ezt idézte fel Earnhardt Jr. elismerése kapcsán.

Dale odajött hozzám és megkérdezte: mit gondolsz Dale Jr-ról? Lesz belőle valaha versenyző? Erre azt mondtam: nem tudom. Nem láttam őt a Myrtle Beachen rendezett versenyen, mert nem voltam ott. Így nem tudtam őt felmérni. De rengeteg pénzt költesz más emberekre. Mi lenne, ha ezt a pénzt a saját gyerekedre költenéd? Aztán majd meglátjuk, hogy sül el. Ennyit tudunk tenni: majd meglátjuk.

- Reklám -

A dolog pedig működött. A kockáztatás eredménye két bajnoki cím lett, ráadásul egymást követő években, 1998-ban és 1999-ben.

Később az idősebbik Tony Eury után a fia, Tony Eury Jr. is együtt dolgozott Earnhardttal. „Mindig tudtam, hogy egyike lesz a legnagyobbaknak. Nagyon hamar megmutatkozott a tehetsége, ehhez pedig szerencsére mi is voltunk olyan erősek, hogy stabil top 5-ös helyezéseket hozzunk. Mondtam is neki: ha nem töröd össze magad, jönni fog a bajnoki cím. Mi megteszünk érted mindent, te megtanulod ezeket az autókat, és minden jó lesz.

Earnhardt is hálás Euryéknak

Mindig is azért éltem, hogy olyan embereket elégedetté tegyek, mint ti” – intézett kedves szavakat a Eury család felé a huszonhatszoros Cup-futamgyőztes. „Volt idő, amikor minden napot vele (Tony Eury Sr. – a szerk.) töltöttem. Az egyetlen nagy bánatom a karrieremmel kapcsolatban, hogy eljött egy pillanat, amikor azt gondoltam, egy váltás a főmérnöki pozícióban lesz jó a csapatban. Ezt nagyon bánom azóta is. Egyrészt sikeres 2004-es szezon után voltunk, másrészt pedig szükségem lett volna a vezetésére.

Most ennek a tisztázására is sort keríthetett Earnhardt. „Jó volt most beszélni vele, és elmondani, hogy minden nap gondolok rá, és aszerint élem az életem, hogy neki az tetsszen. Fontos ember ő számomra. Örülök, hogy volt lehetőségem megosztani ezt vele.