back to top
csütörtök, május 30, 2024

Zandvoortnál is komolyabb döntött kanyarral készül az éppencsak F1-re nem törekvő amerikai pálya

Dátum:

Megosztás:

Újabb képek láttak napvilágot az átalakuló Flatrock Motorsports Parkról, aminek a tulajdonosai igencsak komoly célokat tűztek ki maguk elé.

- Reklám -

A Tennessee-i helyszínt az FIA Grade 2-es elvek szerint építik majd meg, így az F1-en kívül minden sorozatnak otthont adhat. És ez is a tervük, ugyanis három különböző vonalvezetéssel készülnek három különböző célra. A 4,3 km-es „Grand Prix” kör lenne alkalmas a MotoGP, illetve az amerikai sorozatok, az IndyCar és a NASCAR fogadására. Egy ettől teljesen különálló pálya állna a pálya klubtagjainak rendelkezésére, privát célokra, és a kettő kombinációja pedig egy 9,5 kilométeres „Endurance”-versenypálya lenne.

- Reklám -

Rendkívül sok szintkülönbség, és a motorsport.com információi alapján egy 30 fokban megdöntött kanyar is része lesz majd az aszfaltcsíknak. A jelenség egyre nagyobb teret kapott a motorsportban, az utóbbi években több F1-es pálya is rendelkezik hasonló kanyarral. Az 2021-re felújított Zandvoort és Abu Dhabi, illetve az abban az évben épített Jeddah is kifejezetten egy vagy több kanyarját sem vízszintesre tervezte.

Ezek közül a 18 fokos – tehát Indianapolisnál kétszer meredekebb – Zandvoort a rekorder, a Knoxville-i pálya viszont erre is rátenne egy lapáttal, ugyanis 30 fokos kanyarról tettek közzé képet.

- Reklám -

„Egészen rendkívüli változások történtek itt az elmúlt egy évben itt, Flatrockban, nehéz teljes mértékben értékelni a munka mennyiségét” ­– nyilatkozta a motorsport.com-nak Rusty Bittle, a pálya egyik társalapítója – „Súlyos esőzések, rekkenő hőség és további akadályok is hátráltattak minket, de a csapat nem adta fel, hogy az egyik leglátványosabb pályát építse meg, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a világon.”

Ugyan a privát aszfaltcsík nyitását decemberre tervezik, a többi részt illetően pedig 2024-es befejezéssel kell számolni.

„Büszkeséggel és megelégedéssel tekintünk vissza az elmúlt évre, bár még rengeteg munka hátravan még. Néhány hónap múlva elkészül a Club kopófelülete, ami mérföldkő lesz ahhoz, hogy újra autókat fogadjunk itt.”

A helyszín – hasonlóan az IndyCar gálaversenyének otthont adó The Thermal Clubhoz – villákat, fürdőt és egy egész luxuslétesítményt is tervez építeni a klubtagok számára. Ilyen szempontból az IndyCar számára nem lenne idegen a koncepció, továbbá a versenyt segítheti az is, hogy az Indy 500 idei bajnoka, Josef Newgarden is az államban született, így lenne hazai pilótájuk. Igaz, a nemrég szezonzáróvá avanzsáló Nashville-i utcai futammal a sorozatnak már van egye versenye Tennessee-ben.