back to top
csütörtök, július 25, 2024

Remek időt autózott a teszten az IndyCar újonca Christian Lundgaard

Dátum:

Megosztás:

A Rahal Letterman Lanigan újónca, Christian Lundgaard a hétfői teszten bebizonyította, hogy nem véletlenül jutott az IndyCar-ig.

- Reklám -

Lundgaard egyike volt annak a három versenyzőnek, akik éltek a lehetőséggel és elsők között teszteltek a Sebring International Raceway-en.

- Reklám -

A Simon Pagenaud és Helio Castroneves alkotta Meyer Shank Racing duó mellett tesztelő Lundgaard (52,43 mp) mindössze 0,1 mp-el maradt el Pagenaud legjobbjától (52,33 mp) és 0,26 mp-el előzte meg Castronevest (52,69 mp), miután az eső miatt idő előtt véget ért a teszt.

Nagyon elégedett vagyok a mai nappal” – mondta Lundgaard a RACER-nek, aki megjegyezte, hogy nem tudott csatlakozni Pagenaud-hoz, aki nem sokkal a zápor előtt új gumikkal futott. „Azt hiszem, jól kezdtünk, és elég jól is fejeztük be. A végén szerettünk volna valamit kipróbálni, de az időjárás miatt nem volt rá lehetőségünk. Ettől függetlenül elégedettek vagyunk azzal, ahol végeztünk és értékes adatokat szereztünk.

- Reklám -

Lundgaard remek benyomást keltett már a tavalyi debütálásakor is. Az Indianapolis Road nyomvonalán tartott hétvégén sikerült a 4. helyre kvalifikálnia magát, míg a futamon az említésre méltó 12. helyen látta meg a kockás zászlót élete első NTT IndyCar Series futamán. Nem véletlen tehát az sem, hogy az első teljes évére készülő pilótának már a szezonkezdet előtt sikerült szponzort találni az Indy 500-ra. Tekintettel arra, hogy sok idő telt el a Dallara IR 18-al való indulása óta, arra lehetett volna számítani, hogy Lundgaardnak extra időre lesz szüksége ahhoz, hogy újra megismerkedjen az autóval, miközben a Sebring rövidített nyomvonalát is megtanulja.

Öt körbe telt, és rögtön tempót diktáltam” – mondta. „Azt hiszem, valójában az ötödik körömben gyorsabb voltam, mint Simon és Castroneves, pedig ők már rengeteg kört, ha nem is százezret mentek már itt. Számomra nem az a fontos, hogy egyből jó tempót autózzak; szerintem az ember úgy tanul, hogy csinálja. Fontos, hogy ráérezz, hogyan leszel gyors és hogy megértsd az autót.

Felkészülés a szezonra

A rendelkezésre álló tesztnapok korlátozott száma miatt, Lundgaardnak még egy kiruccanást tervez a csapat a 30-as számú Hondával, hogy felkészüljön a február 27-i szezonnyitóra. Szerencsére ez nem újdonság az RLL év újonca címre pályázó versenyzője számára.

Hogy őszinte legyek, ez nem áll messze attól, amihez hozzászoktam, hiszen az F2-ben egész évben csak hat tesztnapunk van” – mondta Lundgaard. „Vezetem az autót és próbálom a lehető leggyorsabban vezetni. Igen, ez nem sok nap, de elég szerencsés vagyok, mert (2021-ben) Barberben is tesztelhettem és Indyben pedig versenyezhettem, szóval töltöttem már némi időt az autóban.

Sokat tudok az autóról, de nyilván az utcai pályákat nem ismerem. Számomra a pályán töltött idő a versenyhétvégéken és az edzéseken rendkívül fontos. A baleset nem szerepel a terveim között, végképp nem az első helyen. Ez biztos.