back to top
vasárnap, június 23, 2024

Rég nem látott összetűzés az IMSA és az IndyCar között

Dátum:

Megosztás:

Az idei évben egy hétvégére került az IMSA sebringi 12 órás futama és az IndyCar texasi fordulója, ami elég nagy problémákat szül.

- Reklám -

Emberemlékezet óta először fordul elő, hogy Sebring hagyományos március közepi időpontjára, a 12 órás hosszútávú klasszikusra rászervez az IndyCar. Ez több problémát is okoz azoknak az IndyCar pilótáknak, akik megszokták, hogy Sebringben is versenyeznek. Ahhoz, hogy idén mindkét versenyen részt vehessenek, oda-vissza kellene utazniuk a Texas Motor Speedway és Sebring között, mivel az edzésekre a versenyek előtt kerül sor. Félő, hogy az utazás és a hosszú távú versenyzés fáradalmai miatt, a versenyzők kimerülten várnák a texasi zöld zászlót.

- Reklám -

Március 16 és 19 között rendezik az IMSA fordulót, amelynek sebringi 12 órás futama várhatóan helyi idő szerint szombat este 22:40 körül végződik. Másnap, azaz vasárnap március 20-án következik a Texasban tartandó IndyCar futam, melynek rajtja helyi idő szerint 12:30-kor lesz. A kvalifikációt vasárnap délelőttre tűzték ki, ami nagyon kevés időt hagyna az IndyCar-pilótáknak arra, hogy aludjanak és feltöltődjenek a Sebringből való visszatérés után.

Az ütközés miatti változtatások

A RACER úgy tudja, hogy ezek az aggodalmak arra késztették a Chip Ganassi Racing csapatot, hogy törölje azon terveit, hogy IndyCar-pilótái mindkét versenyen részt vegyenek. A Rolex 24-en Dixon és Palou a 01-es rajtszámú Cadillac Racing DPi-V.R csapat tagja volt, Ericsson pedig a 02-es Cadillacbe került. Jimmie Johnson a rivális Action Express Racing/Hendrick Motorsports 48-as rajtszámú Cadillacjével versenyzett.

- Reklám -

A Ganassi várhatóan új endurance versenyzőket szerződtet csak Sebringre, akik a Cadillac Racing 01-es és 02-es rajtszámú, teljes évre szerződött versenyzőivel alkotnak majd egy párost.

A friss Daytona 24 győztes Meyer Shank Racing eltérően gondolkodik a Ganassitól. A négyszeres Indy 500 győztes Hélio Castroneves Sebringen is maradna a 60-as Acurában, míg Simon Pagenaud ezzel ellentétben csak a Texas Motor Speedwayen töltené a hétvégét.

100 százalékban benne vagyunk, hogy Hélio mindkét versenyen rajthoz álljon” – mondta Shank. „Minden attól függ, hogy az IndyCar mit mond, amit állítólag hamarosan megtudok.

Egy fecske nem csinál nyarat

Az IndyCar a Sebringben versenyezni szándékozó pilótái miatt olyan menetrendet dolgozott ki, amely lehetővé teszi a csapatok számára, hogy a 12 órás verseny előtt egy-két nappal a Texasban gyakoroljanak, majd vasárnap reggel visszatérjenek a kvalifikációra és a versenyre.

Meyer Shank Racing
Oliver Jarvis, Tom Blomqvist, Hélio Castroneves, Simon Pagenaud | Fotó: Courtesy of IMSA

Ezek az erőfeszítések azért történtek, mert azt gondolták, hogy az IndyCar-ban versenyző pilóták egy részének szerződésileg kötelező lesz rajthoz állni Sebringben. A Ganassi viszont Texasban tartja versenyzőit és a Meyer Shank Racingen és Castroneves-en kívül jelenleg vélhetően kevesen, vagy egyáltalán nem tervezik, hogy mindkét versenyen részt vesznek.

Az IndyCarnak lehet, hogy végül csak egy versenyzőt kell figyelembe vennie az ütközés következtében. Ennek következtében előfordulhat, hogy a szervezet újra módosítja menetrendjét és mégsem veszi majd figyelembe a sebringi versenyt.

Bárhogy is legyen, készen állunk arra, hogy megtegyünk mindent, ami szükséges, de őszintén remélem, hogy egyszeri dolog az, hogy a Sebring 12 és az IndyCar ugyanazon a hétvégén lesz.” – zárta gondolatait Shank.