back to top
vasárnap, május 19, 2024

Power és Castroneves: Az F1 a csúcs, de az IndyCar hoz jobb versenyeket

Dátum:

Megosztás:

Érti Will Power, miért akkora a híre az F1-nek, de mégis úgy véli, hogy az IndyCar versenyzői szempontból nagyobb kihívást jelent.

- Reklám -

Az IndyCar szezonja hétvégén kezdődik St. Petersburgben. Ezzel kapcsolatban a tavalyi csalódás után talpraállni szándékozó Will Power és a másik veterán, a négyszeres Indy 500-győztes Hélio Castroneves állt a média rendelkezésére. Power és Castroneves megkapta a kérdéseket a fiatalok, így például Colton Herta és Pato O’Ward F1 iránti érdeklődésével kapcsolatban. Hogy látják ők a két bajnokság hasonlóságait és különbségeit?

- Reklám -

Power véleménye

A belefektetett pénzmennyiség és a világon tapasztalható médialefedettség miatt nyilván az F1 a csúcs” – kezd bele Power. „Így fiatal versenyzőként az ember nyilván oda mindenképp szeretne eljutni. Az izgalmas versenyeket, a versenyzők felé támasztott kihívásokat és az egyenlőséget tekintve viszont az IndyCar ezerszer többet kínál. Ebből a szempontból nincs még egy ilyen formaautós bajnokság. Sokkal inkább kiegyensúlyozott, mint az F1. Nem csak a versenyzők, hanem amiatt is, mert az autók teljesen egyformák. Rengeteg kiváló versenyző méreti meg magát ugyanolyan autókban.

Power szerint a tények magukért beszélnek. „Még csak nem is nekem kell hinni. Elég megnézni egy edzéseredmény-listát, hogy mennyire kicsik a köridő-különbségek a mezőny teljes egészét tekintve. A Forma-1-ben az egyszeri versenyző általában csak egyetlen másikkal küzd, az pedig a csapattársa. Ki tudja, ez mondjuk most a szabályálváltozásokkal talán kicsit átalakul. Nem azt mondom, hogy az IndyCar versenyzői jobbak, dehogyis. De a szabályrendszer izgalmasabb versenyeket és szorosabb küzdelmet tesz lehetővé. Ez pedig jobb a szurkolóknak is, hiszen sosem tudhatják, ki fog nyerni.

- Reklám -

Castroneves véleménye is nagyon hasonló

A Meyer Shank Racing színeiben Hélio Castroneves hosszú idő után először versenyez teljes szezonban. A brazil is egyetért Powerrel F1 vs IndyCar-összehasonlítás terén.

Az ember fiatalként nyilván mindent ki akar próbálni. Ilyenkor az F1 a világ közepe. Will is említette a pénzt és a bajnokság múltját. Ha viszont nem a jó autóban ülsz, ki tudja, talán pontot se fogsz szerezni. Az IndyCar keretei között megvan a lehetőséged arra, hogy megmutasd a tehetségedet. Egyszer lesz egy fantasztikus hétvégéd, máskor meg semmi nem jön össze. Ez egy nagyon nehéz bajnokság. Ott vannak a különböző pálytípusok, ahol nagyon másféle tehetségeket lehet megcsillogtatni. De akár az is működik, hogy valaki egy bizonyos pálytípuson például el sem indul.

Castroneves szerint a bajnokság jó kezekben van Roger Penskééknél. „Az ő segítségükkel visszatérhet a bajnokság arra a szintre, ahol 30-40 évvel ezelőtt már volt.

Power honfitársa nehéz helyzetben

Az autósport világa alapvetően egyöntetűen sajnálja azt, hogy Will Power honfitársa, az F2-es bajnok Oscar Piastri sem talált magának helyet az F1-ben. Ez is szóba került a sajtótájékoztatón.

Egymást követő F3-as és F2-es bajnoki címekkel mindenképp megérdemelné a lehetőséget. Az F1-ben kellene lennie. Ez számomra így egy rossz rendszer benyomását kelti. Hogy miért? Mert így teljesen értelmetlen a pénzköltés, majd a jó teljesítmény a nevelőszériákban, ha utána el sem jutsz a csúcskategóriába. Mindenképp az F1-ben kellene lennie. Értem, miért nem jön ide, hiszen az egész karrierjét az F1-re tette fel. Én is csalódott voltam, hogy nem kapott lehetőséget. És őszintén szólva könnyedén előfordulhat, hogy ha jövőre sem talál ülést magának, onnantól már soha nem is fog. És ez nagy baj.