back to top
csütörtök, május 30, 2024

Nem csak Zanardi, Castroneves is hírességek közé emelkedik

Dátum:

Megosztás:

Alex Zanardi Long Beach-en, míg a négyszeres Indy 500-győztes Hélio Castroneves az Amerikai Motorsport-hírességek Csarnokában lett a legújabb tagok egyike.

- Reklám -

2021-ben Hélio Castroneves negyedszer nyerte meg az Indy 500-at, ezzel holtversenyben a verseny történetének legsikeresebb indulója lett. Ezt az eredményét pedig az Amerikai Motorsport-hírességek Csarnoka honorálta azzal, hogy beválasztotta 2022-ben a tagjai közé.

- Reklám -

Hélio Castroneves mellett nyolc másik ember került még be a Hírességek Csarnokába. Denise McCluggage annakm idején az Autoweek nevű magazint alapította, amely az amerikai autósportos média megkerülhetetlen szereplője volt egészen a hatvanas-hetvenes évektől kezdődően. Emellett ráadásul az Autoweek alapítóhölgye versenyzőként sem volt akárki: 1961-ben Sebringben, 1964-ben pedig a Monte Carlo ralin lett kategóriagyőztes.

Dick LaHaie az egyetlen olyan ember a gyorsulási versenyeket tömörítő NHRA csúcskategóriájában, a Top Fuelban, aki versenyzőként, majd főmérnökként is bajnoki címet ünnepelhetett.

- Reklám -

Banjo Matthewst az amerikai autósport Henry Fordjának nevezik. Az általa épített autók összesen 362 versenyen vettek részt, ebből pedig egészen elképesztő arányban, 262 során győzedelmeskedni is tudtak. A NASCAR Cup Seriesben 160 versenyen vettek részt autóival, ebből 14 pole-pozíciót és kilenc futamgyőzelmet szereztek. Az autókban az évek során olyan legendák ültek, mint Fireball Roberts, A. J. Foyt és Donnie Allison.

Raymond Parks egyike volt azoknak azembereknek, akik Bill France vezetésével létrehozták a ma NASCAR néven ismert bajnokságot. Az alapítók közül ő élt a legtovább. A legendás csapatfőnök, Jack Roush autóiban ülő versenyzők az évek során mintegy háromszáz versenyt nyertek meg a NASCAR három országos kategóriájában, amely nyolc bajnoki címmel is párosult.

További új Hírességek Csarnoka-tagok Castroneves és a fentebb említett neveken kívül: Terry Vance-Byron Hynes párosa (motorversenyzés, majd alkatrész-gyártás), Pete Brock (sportautó-tervezőmérnök), valamint a Harley Davidson alapítói, William Davidson, Walter Davidson, Arthur Davidson és Bill Harley.

Hélio Castroneves az IndyCar képviseletében került be a hírességek csarnokába. Castroneves a maga 46 évével az egyáltalán még élő beiktatottak közül is messze a legfiatalabb.