back to top
vasárnap, május 26, 2024

Különleges ajándékot kapott az egyik legszorosabb Indy 500 győztese

Dátum:

Megosztás:

Az Indy 500 1988-ban bevezetett, győzteseknek járó Baby Borg most ismét az egyik korábbi győzteshez került, aki korábban nem vehette át ezt a díjat.

- Reklám -

Az óriási méretű 1936-ban gyártott Borg-Warner trófea minden évben a győztesnek adják át ünnepélyes keretek között az Indianapolis Motor Speedwayen, a verseny nyertesei azonban nem tarthatják meg a trófeát még győzelmük évében sem. „Mindössze” egy plakett ütötte a markukat

- Reklám -

A győztesek csak januárban, egy ünnepély keretein kapják meg egy kézzel is fogható, lekicsinyített másolatot, a Baby Borgot. Ez a tradíció azonban csak 1988-ban kezdődött – a csapat számára pedig 1997-től szállítanak ki hasonlót – az az azelőtt Indy 500-at nyerő pilóták nem vihették haza a kis  trófeát sem.

10 évvel ezelőtt azonban úgy határozott az IMS vezetősége, hogy évenként átadnak egy-egy trófeát így utólag azoknak, akik az adott évben győzelmük 50. évfordulóját ünneplik.

- Reklám -

Idén Gordon Johncock volt a soros, aki családjával együtt ünnepelte az eseményt. A társaság egy buszos túra keretében a pályát is körbejárta, de ezúttal maga Johncock vezette a járművet, hiszen a mai napig hasonló járműveket kezel a farmján.

„Nagyon jó nap volt, igazán nagy megtiszteltetés. És a trófea is gyönyörű, köszönet érte Michelle-nek és Steve-nek [a BorgWarner képviselői] a Baby Borgért.” emelte ki a motorsport.com-nak a 1973-as, eső által megrövidített Indy 500 győztese.

„Köszönöm a régi csapattagoknak is, mert egy egész csapat kell ahhoz, hogy versenyt nyerj, és ők mindig mellettem voltak, őket is jó volt látni. Az Indy 5000 megnyeréséhez jó adag szerencsére is szükség van, az a legnehezebb és legnagyszerűbb verseny a világon.”

Mi sem bizonyítja ezt, mint Johncock eredményei. Az amerikai 1965 és 1992 között 27 alkalommal indult a legendás versenyen, és ebből mindössze kétszer, 1973-ban és 1982-ben tudott nyerni. Második alkalommal ráadásul csak 0,16 század másodperccel ért célba Rick Mears előtt, ami a verseny 112 éve íródó története során az ötödik legszorosabb befutó volt.

Laudát idézi a McLaren jubileumi festése