back to top
péntek, június 21, 2024

Laudát és társait idézi a McLaren jubileumi festése

Dátum:

Megosztás:

A brit márka Tripla Koronájának megidézésével ünnepelnek majd az idei Indy 500-on. A három autó a McLaren első monacói, indianapolisi és Le Mans-i győztes járművére hajaz majd.

- Reklám -

A 7-es számú autó főleg narancssárga és kissé kék lesz, Johnny Rutherford 1974-es Indy győzelme emlékére. Alexander Rossi ülhet majd a volánnál, a csapat egyetlen olyan pilótája, aki már megnyerte a legendás versenyt.

- Reklám -

Ezzel kontrasztban csupa feketében lép majd pályára Pato O’Ward, az 1995-ös Le Mans-i győztes McLaren F1 GTR mintájára. 28 évvel ezelőtt Yannick Dalmas, JJ Lehto és Masanori Sekiya tudta sikerre vinni a Gordon Murray által tervezett autót a francia versenyen.

Talán a leglátványosabb azonban Felix Rosenqvist Marlboro-McLarenje lesz, amin a piros színt narancssárgára cserélték ki a 1984-es Monacói Nagydíj után. A brit márka 19.-ik nekifutásra tudta megnyerni a városi versenyt, meghozzá nem a legtisztább körülmények között, ugyanis a szakadó esőben pár körrel hamarabb intették le a versenyt, hogy a megtáltosodó Ayrton Senna a Tolemannal ne tudja megelőzni Alain Prostot, és így félig hazai győzelem születhessen a hercegségben.

- Reklám -

Később a döntésért felelős – korábbi pilótából lett versenyigazgató – Jacky Ickx engedélyét vissza is vonták, az eredményt azonban nem korrigálták utólag. Az autóval pedig év végén Niki Lauda megszerezte utolsó bajnoki címét, az F1 legkisebb különbségével, mindössze fél ponttal Prost előtt.

„Büszkén fedem fel ezeket a klasszikus festéseket, amik a McLaren Tripla Koronáját ünneplik, méltó ez a 60. évfordulónkhoz. Hihetetlenül néznek ki, és már alig várom, hogy a srácok pályára vigyék őket.” lelkendezett a márka vezérigazgatója, Zak Brown.

A McLaren jó szezonkezdetet tudhat magáénak, a csapat sztárja, O’Ward mindkét eddigi versenyen esélyes volt a győzelemre. Az idén háromautósra bövülő csapat az Indy 500 rajtrácsán egy negyedik autóval is ott lesz, méghozzá a búcsúfutamára készülő Tony Kanaan indulhat velük.

Már két győzelme is lehetne a McLaren pilótájának