péntek, április 19, 2024

Barátok, kollégák, riválisok búcsúznak Kevin Kalkhoventől

Dátum:

Megosztás:

Vezette a Champ Cart és volt csapatfőnök is. Kevin Kalkhoven évekig volt megkerülhetetlen tényezője az amerikai autóversenyzésnek. Sok emberhez állt közel, ők búcsúznak tőle.

- Reklám -

Kevin Kalkhoven a tegnapi nap során hunyt el 77 éves korában. Korábban ő alapította és társtulajdonolta a Champ Cart, az IndyCar rivális szériáját, utóbbi szerepben a Cosworth és a Pi Electronics élén is állt. Volt csapatfőnök is, a KV Racing Technology (esetleg PKV Racing vagy KVSH Racing) 2013-ban például Indy 500-at nyert Tony Kanaannal az autójában.

- Reklám -

Gyászol az autósport világa

A motorsport most elvesztette egy ikonikus vezéregyéniségét” – emlékezett róla az IndyCar első embere, Roger Penske. „A Champ Car, a Cosworth és a KV Racing Technology vezetőjeként óriási hatással volt az IndyCar történelmére. Gondolatainkban most a Kalkhoven családdal és a barátokkal vagyunk a gyász idején.

Mark Miles, a Penske Entertainment Group vezetője is hasonlóképp fogalmazott. „2013-ban találkoztam vele, és rögtön barátokká tudtunk válni. Rengeteg közös volt bennünk. Biztos vagyok abban, hogy a 2013-as Indy 500-győzelem Tony Kanaan révén csapatfőnöki karrierje csúcsa volt. Hónapokig járt a fellegekben utána és vissza se tért a földre. Kevin egy nagyon színes, erőteljes egyéniség volt, aki folyamatosan hozta az ötleteit azzal a céllal, hogy minden fejlődjön körülötte. Hiányozni fog.

- Reklám -

Zak Brown, a McLaren F1-es csapatának főnöke Kalkhoven pályán kívüli tevékenységeit is méltatta. „Mélyen elszomorodtam Kevin Kalkhoven halálhírét hallva. Indy 500-győztes, Champ Car-, Cosworth-, illetve Long Beach-tulajdonos, a motorsport egyik legerőteljesebb figurája volt. Emellett pedig nagyszerű barát, kolléga és ember, amely talán még az üzleti sikereit is túlragyogta.

Will Power annak idején 2008-ban nála nyerte a Champ Car történetének legutolsó versenyét, az ausztrál karrierjében több szempontból is nagyon fontos szereplő volt Kalkhoven. „Egyrészt életben tartotta a Champ Cart, másrészt amikor kellett, egyesítette erejét az IndyCarral és Tony George-dzsal. Én pedig végsősoron ezeknek a döntéseknek köszönhetem a lehetőséget ebben az országban, többek között az ő csapatában.

Jimmy Vasser annak idején 2005-ben még félig versenyzőként, de már félig társtulajdonosként csatlakozott Kalkhoven mellé. Ők egészen a 2016-17-es télig, a csapat megszűnéséig együtt dolgoztak. „Kevin abszolút teli gázon élte az életét. Megmutatta, hogy is kellene élnie mindenkinek. Nagyszerű partner volt és ugyanilyen nagyszerű barát. Az a cinkos mosolya és a hangos nevetése mindig hiányozni fog. Nyugodj békében, barátom.

A Cosworth közleménye Kalkhoven halála kapcsán

A Cosworth közleményében a gyár történetének egyik legfontosabb személyéről beszél Kalkhoven esetében, aki segített nekik a nagyobb globális lábnyom otthagyásában.

Kevin nagyon fontos szerepet játszott abban, hogy a Cosworth átpozicionálja magát egy autósportos szereplőből egy profitábilis, szállítmányozással foglalkozó céggé. Ebben egészen tavalyi lemondásáig, amikor Hal Reisiger került a pozíciójába, óriási munkát végzett. A Cosworth és a motorsport iránt egyaránt szenvedéllyel viseltetett, így a Cosworth a versenyzés világában sem vesztette el jelentőségét. Emellett viszont fejlődni tudott, és bővítette portfólióját olyan területeken, mint a védelem, a tengerészet vagy a légi közlekedés.

Kalkhovennel más nagyságrend lett a normális a Cosworthnél. „Segített a Cosworth számára abban is, hogy globálisan jelentősebb vállalat legyen. Mindig jó szeme volt a nemzetközi trendekhez. Neki és az ő jövőbe látó gondolatainak köszönhető az, hogy a Cosworth ma folyamatosan fejlődni és növekedni tud. Szeretnénk részvétünket kifejezni a család és minden barát felé.

Megszólalt Kalkhoven utódja, Reisiger is. „Nagyon szomorúak lettünk a betegségét követő halálhírről értesülve. 2004-es szerepvállalásakor rögtön a kezdetektől nagyon fontos szereplője volt a Cosworth életének. A motorsport iránti szenvedélyét mindenki ismeri, emellett viszont nem felejthetjük el a jövő technológiájára vonatkozó forradalmi gondolatait sem. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Cosworth ma egy vezető szállítmányozási technológiákkal foglalkozó vállalat lett. Személyesen is csak csatlakozni tudok mindenkihez a Cosworthnél és részvétemet szeretném kifejezni a gyászolóknak.