back to top
hétfő, július 22, 2024

Ki lehet a 2022-es év újonca az IndyCarban? – II. rész

Dátum:

Megosztás:

Az előző szezonhoz képest jóval több sikerre éhes fiatal csatlakozik a mezőnyhöz 2022-ben. Mai cikkünkben: Kirkwood, Malukas, DeFrancesco.

- Reklám -

2021-ben olyan versenyzők érkeztek az IndyCar világába, akiket korántsem neveznénk újoncnak, mégis ezt a titulust kapták, hisz azelőtt egy futamnál többet egyikük sem teljesített a sorozatban. Ettől függetlenül a rajongók és a szakértők többsége is erősnek gondolta a NASCAR legenda (Jimmie Johnson), a háromszoros Supercars bajnok (Scott McLaughlin), illetve a többszörös Formula-1 dobogós versenyző (Romain Grosjean) neve mellé biggyeszteni azt a bizonyos „rookie” jelzőt.

- Reklám -

Hármójuk közül azonban csak Scott McLaughlin futott teljes idényt, és nagyrészt ennek köszönhette a 2021-es év újonca címet. 2022-ben ez megváltozik, hisz Grosjean és Johnson is bevállalja az ovál futamokat, így tisztább képet kaphatunk arról, ki is a legjobb közülük.

A furcsa 2021-es újoncértékelést követően a jövő évi még nagyobb csemegének ígérkezik, ugyanis azt már biztosan tudjuk, hogy – a jelenlegi állás szerint – öt fiatal tehetség fog starthoz állni a teljes szezonban, de kik is ők?

- Reklám -

Cikkünk első részében már foglalkoztunk az Európából érkező versenyzőkkel, most lássuk, hogy a tengerentúlról kik azok a fiatalok, akik idén betörhetnek az IndyCar szinterére.

KYLE KIRKWOOD

Röviden és tömören, Kyle Kirkwood a legtehetségesebb észak-amerikai kontinensről származó újonc a 2022-es évben. Furcsa egybeesés, de akárcsak Oliver Askew, Kirkwood is a Florida állambeli Jupiterből származik, és sokszor küzdöttek meg kisebb korukban.

Akárcsak Ilott, ő is 23 esztendős, és amelyik Egyesült Államokbeli nevelőszériában elindult, azt meg is nyerte, ráadásul elsőre. Öt bajnoki cím, 76 futamgyőzelem, egyszerűen bele van kódolva a siker. Hozzá kell tenni előző két versenyzővel ellentétben, neki van tapasztalata az ovál pályákról. Mégsem őt tartom az újonc cím legnagyobb esélyesének.

2021-ben az Andretti csapat színeiben érte el az Indy Lights bajnoki címet, viszont az IndyCar csapatukba nem igazolták le, maximum az Indy Lights címe miatt indulhatott volna náluk három futamon, de ő teljes szezonos versenyző szeretett volna lenni, így másik irányba indult. A. J. Foyt azonnal lecsapott rá, hisz pótolnia kellett a Sébastien Bourdais után üresen hagyott #14-es autót. Akárcsak Ilott esetében nála is a csapat lesz a gyengepont, emiatt félő, hogy megreked a karrierje. Talán az uborkaszezon legnagyobb drámája, hogy Michael Andretti nem őt igazolta le James Hinchcliffe helyére.

DAVID MALUKAS

David Malukas litván-amerikai kettős állampolgár, hisz szülei litvánok, de David már az Egyesült Államokbeli Chicagóban látta meg a napvilágot. Lundgaarddal egyidős, azaz 20 éves, és eléggé megnehezítette Kirkwood életét a 2021-es Indy Lights szezonban.

A nevelőszériákban az HMD Motorsports kegyeit élvezhette, amely csapat nem is oly régen egy szép megállapodást kötött a Dale Coyne Racinggel, így a #18-as autót már nem Vasser Sullivannel közösen futtatják majd, hanem az HMD-vel, aki tehetséges versenyzőjét egyből be is ültette Ed Jones helyére. A Dale Coyne Racingben sokkal több potenciál rejlik, főleg úgy, hogy a veterán Takuma Sato lesz a csapattársa.

DEVLIN DEFRANCESCO

Az összes érintett közül a legnagyobb kérdőjel Devlin DeFrancesco neve felett lebeg. Sok rajongó és szakértő értetlenül olvasta a híreket, hogy Kyle Kirkwood helyett DeFrancescót ültette be Michael Andretti James Hinchcliffe helyére. Andretti ezek szerint nem a jelent figyelte, hanem a jövőt, és a sokkal tapasztaltabb 21 esztendős kanadait választotta, aki lenyűgözte őt a tesztek alkalmával. Állítása szerint a két teszt közül az egyiken meg is tudta verni Kirkwoodot.

Egy biztos, a kanadai Ontarióban született kanadai-olasz kettős állampolgársággal rendelkező DeFrancesco egy igazi harcos. A kiírt időponthoz képest 15 héttel korábban született. Annyira kicsi és fejletlen volt, hogy az orvosok 5% esélyt adtak arra, hogy egészséges életet élhet, már ha túléli a születés utáni hónapokat.

Négy hónapot töltött inkubátorban, ehhez képest hat évesen már go-kart versenyeken indult, idén pedig harmadik helyen végzett a Daytona 24 órás LMP2-es kategóriájában. Lehet igaza lesz Andrettinek. Mindenesetre az összes érintett közül a legjobb autót egyértelműen DeFrancesco kapta meg.

A TOP 5 ÚJONC LISTA a szerkesztő véleménye szerint:

  1. Lundgaard
  2. Malukas
  3. DeFrancesco
  4. Ilott
  5. Kirkwood