kedd, június 28, 2022
NASCAR - 🇺🇸 Talladega
NASCAR - 🇺🇸 Darlington
🇺🇸 Indianapolis 500
INDY - 🇺🇸 Detroit
INDY - 🇺🇸 Road America
INDY - 🇺🇸 Mid-Ohio
INDY - 🇺🇸 Barber
IndyCar - 🇺🇸 Indy Road Course
NASCAR - 🇺🇸 Charlotte (Coca-Cola 600)
NASCAR - 🇺🇸 Gateway
NASCAR - 🇺🇸 Sonoma
NASCAR - 🇺🇸 Nashville
NASCAR - 🇺🇸 Road America
IMSA - 🇺🇸 Laguna Seca
IMSA - 🇺🇸 Mid-Ohio
IMSA - 🇺🇸 Detroit
IMSA - 🇺🇸 Watkins Glen
IMSA - 🇨🇦 Mosport
KezdőlapIndyCarKi lehet a 2022-es év újonca az IndyCarban? - I. rész

Ki lehet a 2022-es év újonca az IndyCarban? – I. rész

- Hirdetés -

Az előző szezonhoz képest jóval több sikerre éhes fiatal csatlakozik a mezőnyhöz 2022-ben. Mai cikkünkben: Callum Ilott, Christian Lundgaard.

2021-ben olyan versenyzők érkeztek az IndyCar világába, akiket korántsem neveznénk újoncnak, mégis ezt a titulust kapták, hisz azelőtt egy futamnál többet egyikük sem teljesített a sorozatban. Ettől függetlenül a rajongók és a szakértők többsége is erősnek gondolta a NASCAR legenda (Jimmie Johnson), a háromszoros Supercars bajnok (Scott McLaughlin), illetve a többszörös Formula-1 dobogós versenyző (Romain Grosjean) neve mellé biggyeszteni azt a bizonyos „rookie” jelzőt.

- Hirdetés -

Hármójuk közül azonban csak Scott McLaughlin futott teljes idényt, és nagyrészt ennek köszönhette a 2021-es év újonca címet. 2022-ben ez megváltozik, hisz Grosjean és Johnson is bevállalja az ovál futamokat, így tisztább képet kaphatunk arról, ki is a legjobb közülük.

A furcsa 2021-es újoncértékelést követően a jövő évi még nagyobb csemegének ígérkezik, ugyanis azt már biztosan tudjuk, hogy – a jelenlegi állás szerint – öt fiatal tehetség fog starthoz állni a teljes szezonban, de kik is ők?

CALLUM ILOTT

- Hirdetés -

A maga 23 életévével a brit Callum Ilott az egyik legidősebb az öt fiatal közül, és IndyCar autókkal neki van a legtöbb tapasztalata, hisz 2021 év végén három futamot is teljesített a Juncos Hollinger Racinggel, amely csapat végül 2022-re le is igazolta. Azért tartozik ebbe a kategóriába, mert az IndyCar szabályai szerint azok számítanak újoncnak, akik a sorozat történetében ötnél kevesebb futamon indultak el.

Az autósport rajongók többsége jól ismeri a nevét, hisz a Ferrari Versenyzői Akadémiájának tagja, ezáltal a Scuderia Ferrari tesztpilótája, valamint a 2021-es Formula-1 szezonban az Alfa Romeo tartalékversenyzője volt. 2020-ban az összetett második helyen végzett a Formula-2-ben 14 ponttal Mick Schumacher mögött valamint 1 ponttal Yuki Tsunoda előtt, akik a rákövetkező évben már a Formula-1-ben teljesítettek szolgálatot. Emellett jó pár sportautó szériában is elindult, mint például az idei Le Mans-i 24 óráson, ahol a GTE Amatőr kategóriában harmadik helyezést ért el az Iron Lynx csapat tagjaként.

Az eredményei tehát önmagukért beszélnek, viszont a csapatával kapcsolatban már több probléma is felmerül. A legutóbbi információk szerint ugyanis egy teljes évet betöltő személyzeti tagja van a brigádnak, így az előrejelzések szerint 2022 második felére várhatunk tőle jobb eredményeket.

CHRISTIAN LUNDGAARD

Ilotthoz hasonlóan a 20 éves dán Christian Lundgaard is szerepet kapott az IndyCar 2021-es évében, igaz egy alkalommal, az augusztusban rendezett Big Machine Spiked Coolers Grand Prix-n, Indianapolisban. Az időmérőn elképesztően muzsikált, hisz a negyedik helyről várhatta a zöld zászló belengetését úgy, hogy mindösszesen egyszer tesztelte azelőtt az autót, és egyáltalán nem ült szimulátorban.

Ilottal ellentétben Lundgaard az Alpine Versenyzői Akadémiájának a tagja. Európai karrierje alatt voltak hullámvölgyei. Akárcsak Ilottnak, neki is a 2020-as F2-es szezonja volt a legkiemelkedőbb, ahol az összetett hetedik helyet kaparintotta meg. Sokat elmond, hogy fiatal kora ellenére elhagyja az öreg kontinenst, de talán így belekóstolhat a siker ízébe is. Ezzel a döntéssel részben, vagy teljes egészében felhagy az F1-es álmokkal. Nem nagy meglepetésre a Rahal Letterman Lanigan Racing igazolta le, hisz nekik köszönhetően tudott Indianapolisban rajthoz állni.

Az RLL főleg Graham Rahal révén egy erősnek mondható évet zárt. A csapat nagyon összeállt, és a pénzügyi helyzetük is stabil. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy idén két autóról háromra bővítettek. Lundgaard emiatt magabiztosan várhatja a következő idényt.

Sorozatunkat a hét második részében Kyle Kirkwood, David Malukas, Devlin DeFrancesco bemutatásával folytatjuk.

 

- Advertisement -

Friss